Ο Εσπερινός του Αγίου Αντωνίου στο Μετόχι της Μονής Αποστόλου Βαρνάβα

Με περισσή ευλάβεια και ιεροπρέπεια, τιμούν οι όπου γης χριστιανοί «τον φωτισθέντα ταίς του Πνεύματος ακτίσιν, τον χαρισμάτων ενθέων πεπλησμένον, τον καθαρόν την ψυχήν και την καρδίαν, τον Άγγελον τον επίγειον, τον βροτόν τον ουράνιον, τον της παρθενίας διδάσκαλον και των ασκητών τον αρχηγόν», τον όσιο πατέρα ημών Αντώνιο.

Το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου, τελέστηκε στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου, Μετόχιον της κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου, του επικεφαλής της εν Κύπρω Εξαρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, συμπροσευχομένου του Καθηγουμένου της Μονής Αρχιμ. κ. Ιωάννου.

Λόγω των τηρουμένων περιοριστικών μέτρων, αρκετοί ήταν οι πιστοί, που από το πρωί και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι και την ώρα του εσπερινού προσέρχονταν στον ναό με πόθο, για να ζητήσουν την βοήθεια του μεγάλου αυτού οσίου της Εκκλησίας μας, να ασπαστούν με ευλάβεια την ιερή εικόνα του και να κλίνουν γόνυ δεήσεως προς τον προστάτη των αγωνιζομένων πιστών όπως με την Χάρη του «ιατρεύση τας ασθενείας των παθών ημών».

Εκεί στον ναό βρισκόταν συνεχώς ο μειλίχιος κι ακούραστος πνευματικός π. Σταύρος Καραπατάκης, επί σειρά ετών εφημέριος του ναού, ο οποίος με υπομονή άκουγε τις εκ βάθους ψυχής εξομολογήσεις των συνεχώς προσερχομένων στο ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως πιστών.

Με την άφιξη του Θεοφιλεστάτου στον Ιερό Ναό, προσεφέρθη ροδόνερο με την παραδοσιακή κυπριακή μυροδόχο και ευλογήθηκε το θυμίαμα στο παραδοσιακό θυμιατήρι, σύμφωνα με την κυπριακή παράδοση.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε αρτοκλασία και ευλογήθηκαν τα κόλλυβα που προευτρεπίστηκαν και πάλιν με τον κυπριακό παραδοσιακό τρόπο «εις τιμήν και μνήμην του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Αντωνίου του μεγάλου, του καθηγητού της ερήμου».

Ωστόσο, η παρατεταμένη βροχή, δεν επέτρεψε την περιμετρικά του ναού περιφορά της ιερής εικόνας του οσίου μας.

Τελος, τελέστηκε κι επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των μακαριστών π. Γρηγορίου Μουσουρούλη και π. Αντωνίου Αυγουστή, πρώην εφημερίου του ναού και άλλων τεθνεώτων της ενορίας.