Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας κατηγορεί τις ΗΠΑ για ανάμειξη στα εκκλησιαστικά της Λευκορωσίας

του Κώστα Ονισένκο

Με δήλωση στα ΜΜΕ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίζκιν κατηγόρησε τους “Αμερικανούς” για προσπάθεια ανάμειξης στα εκκλησιαστικά ζητήματα της Λευκορωσίας. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ υποκινούν μια σύγκρουση της Καθολικής Εκκλησίας της Λευκορωσίας με τις αρχές.

Το απόσπασμα της δήλωσής του αναφορικά την Εκκλησία, που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο τύπου της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας, αναφέρει τα εξής:

“Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ΗΠΑ ανεπιφύλακτα επεμβαίνουν στην θρησκευτική κατάσταση της Λευκορωσίας, προσπαθώντας να φέρουν σε σύγκρουση τους εκπροσώπους της ορθόδοξης και της καθολικης κατεύθυνσης του χριστιανισμού. Προσπαθώντας να εμπλέξουν το Βατικανό (που μέχρι στιγμής επιδεικνύει συγκράτηση) στα γεγονότα της Λευκορωσίας, οι αμερικανοί δουλεύουν στην κατεύθυνση το να εμπλακούν πιο ενεργά καθολικοί ιερείς στην συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Απευθύνονται εκκλήσεις προς τον κλήρο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας να εκφραστούν ανοιχτά με κριτική προς τις αρχές της Λευκορωσίας και να χρησιμοποιήσουν τις θρησκευτικές δραστηριότητες (…) για την προώθηση αντιπολιτευόμενης προπαγάνδας μεταξύ των πιστών» αναφέρεται στη δήλωση του Ναρίζκιν.

“Αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο των Αμερικανών, πρέπει να εξαναγκάσει το Μινσκ για σκληρά αντίμετρα σε σχέση με την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ανάμεσα στους αντιπάλους της σημερινής εξουσίας, που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό και έχοντες εξτρεμιστικές διαθέσεις, κυοφορεί σχέδιο ηχηρής προβοκάτσιας, σύμφωνα με την οποία θα συλλαμβανόταν ή και θα σκοτωνόταν ένας από τους προβεβλημένους ιερείς της καθολικής εκκλησίας. Εκτιμάται ότι αυτό θα ανεβάσει σημαντικά τις αντικυβερνητικές διαθέσεις και θα τους ωθήσει σε περισσότερο δραστική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στους δρόμους” καταλήγει η ανακοίνωση.