Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την κυριώνυμον ημέραν, Σάββατον 25ην Δεκεμβρίου 2022/ 7ην Ιανουαρίου 2023, η εορτή ήρχισε διά της ακολουθίας του Όρθρου, άμα τη εισόδω από της Πύλης του Βαπτιστηρίου του Πατριαρχικού Επιτρόπου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, ο οποίος προεξήρξε και ανέγνωσε τον Εξάψαλμον και οι ψάλται έψαλλον τα λοιπά της αρχής του Όρθρου.

Από της 12.00ης μεταμεσονυκτίου ώρας προεξήρξε της Ακολουθίας του Όρθρου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος εξερχόμενος ενδεδυμένος από της Ωραίας Πύλης του Ιερού της Βασιλικής, ανεκαινισμένου υπό του Πατριαρχικού Επιτρόπου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διοκαισαρείας κ. Βενεδίκτου τη συνοδεία Αρχιερέων και Ιερομονάχων, έχων εκ δεξιών τον Πρόεδρον του Παλαιστινιακού κράτους κ. Μαχμούντ Αμπάς – Αμπού Μάζεν και αριστερά την εκπρόσωπον της Ιορδανίας πριγκίπισσαν Μαριάμ-, σύζυγον του πρίγκιπος της Ιορδανίας εξοχωτάτου Εμίρη Γάζη και τον Γενικόν Πρόξενον της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελον Βλιώραν, και εν ω ηκούετο το τροπάριον «Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός», ήρξατο η Κάθοδος εις το Σπήλαιον της Γεννήσεως, ένθα ανεγνώσθη το Ευαγγέλιον της Γεννήσεως: «εξήλθε δόγμα παρά Καίσαρος Αυγούστου απογράφεσθαι πάσαν την Οικουμένην» (Λουκά 2,1) ελληνιστί και αραβιστί και ακολούθως ανεγνώσθη το Μήνυμα των Χριστουγέννων υπό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου ελληνιστί και υπό του π. Ήσσα Μούσλεχ αραβιστί και είτα έλαβε χώραν η προσκύνησις υπό του Μακαριωτάτου εις τον Αστέρα και την Φάτνην, των Αρχιερέων και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα και η άνοδος διά της βορείου πύλης και από των βαθμίδων του παρεκκλησίου των Αρμενίων και ήρξατο η λιτανεία ανά την Βασιλικήν εσωτερικώς εν ψαλμωδία των Καταβασιών «Χριστός Γεννάται δοξάσατε» και των άλλων τροπαρίων, της λιτανείας καταληξάσης εις το κέντρον της Βασιλικής της Γεννήσεως.

Ακολούθως εσυνεχίσθη η Ακολουθία του Όρθρου διά των τροπαρίων της Θ’ Ώρας και των Αίνων και της Δοξολογίας, μεθ’ ων και ήρξατο η θεία Λειτουργία.

Της Θ. Λειτουργίας προεξήρξεν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντων Αυτώ των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, συλλειτουργούντων Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και Ιερέων άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, Ιεροδιακόνων, ψαλλόντων του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου ελληνιστί μετά των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής Σιών και της χορωδίας της Βασιλικής της Γεννήσεως υπό τον κ. Λώρενς Σαμούρ αριστερά αραβιστί, τη συμμετοχή αθρόου εκκλησιάσματος εξ εντοπίων Αραβοφώνων και προσκυνητών.

Εις το Θεοδέγμον Σπήλαιον ετέλεσε την θείαν Λειτουργίαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος.

Εις το Κοινωνικόν της θείας Λειτουργίας πλήθος πιστών προσήλθεν εις την θ. Κοινωνίαν, πλήθος άλλων έλαβε την ευλογίαν του Αντιδώρου εν αγαλλιάσει, ειρήνη και ευχαριστία και δοξολογία προς τον Θεόν διά μίαν τοιαύτην χαρμόσυνον εορτήν της Γεννήσεως του Χριστού.

Απολύσεως γενομένης, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Βηθλεέμ Μητροπολίτης Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτος παρέθεσε πλουσίαν τράπεζαν.

Την πρωΐαν ο Δραγουμάνος Αρχιμανδρίτης π. Ματθαίος κατήλθε και πάλιν εις το Σπήλαιον διά προσκύνησιν και επιθεώρησιν και ούτως επεσφραγίσθη η εν Βηθλεέμ εορτή των Χριστουγέννων.