Ο εορτασμός της Υπαπαντής του Κυρίου στο Coburg, με εκδηλώσεις για τη 200η επέτειο της Παλιγγενεσίας

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην ενορία του Coburg της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νορθ-Κόουτ στη Βικτώρια.

Κατά τον Εσπερινό που τελέστηκε το βράδυ της Δευτέρας, 1 Φεβρουαρίου, χοροστάτησε ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Μελβούρνης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, με τη συμμετοχή πολλών ιερέων της πόλεως.

Ανήμερα της εορτής προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευμένιος Βασιλόπουλος, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νορθ-Κόουτ. Στη Θεία Λειτουργία, εκτός από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της ενορίας π. Λεωνίδα Ιωάννου και τον εφημέριο π. Ευστάθιο Παπαδόπουλο, έλαβαν μέρος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Κρικέλης, και ο κατά σάρκα πατέρας του, π. Ιορδάνης Κρικέλης.

Στο κήρυγμά του, ο π. Ευμένιος μίλησε για το γεγονός της Υπαπαντής και για τα μηνύματα που μας προσφέρει σήμερα, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητά μας. Υπαπαντή σημαίνει υποδοχή, σημείωσε: “Υποδοχή του Χριστού, όχι μόνο στην αγκαλιά μας, αλλά υποδοχή μέσα στην καρδιά μας, μέσα στο κέντρο της ζωής μας. Δηλαδή, να κάνουμε τον Χριστό επίκεντρο της ζωής μας και κίνητρο στο κάθε τι που πράττουμε, προκειμένου να πετύχουμε ψυχική ειρήνη και αγαλλίαση”. “Όμως αυτό πραγματοποιείται, μόνο εφόσον πρώτα ανοίξουμε την αγκαλιά μας στον συνάνθρωπο”, επισήμανε ο π. Ευμένιος και συμπλήρωσε: “Όταν στη ζωή μας πετύχουμε να αποδεχθούμε κάθε συνάνθρωπο χωρίς όρια και κριτήρια, χωρίς συμφέρον, τότε και ο Χριστός γίνεται ζωή μας. Εξάλλου, ο ίδιος ο Χριστός μάς λέει πως ό,τι κάνουμε σε έναν συνάνθρωπο, είναι σαν να το κάνουμε στον ίδιο τον Χριστό”. Κλείνοντας, ο Πανοσιολογιώτατος μετέφερε στους πιστούς τις ευχές και ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη Δεσποτική Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου συνεχίστηκαν στο Coburg την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, και είχαν ως επίκεντρο την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μετά από τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε Δοξολογία και κατόπιν παρατέθηκε επίσημο γεύμα στην αίθουσα της Ενορίας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα ομιλία, με θέμα τον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας στην παιδεία του Γένους κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, την οποία εκφώνησε ο κ. Βάιος Αναστασόπουλος, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αυστραλίας.