Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη

Εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου, κατά την παράδοση, Επισκόπου Σμύρνης, μαθητή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, στη Σμύρνη.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο, όλες οι Ιερές Ακολουθίες της ετησίας μνήμης του Αγίου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής, προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός, συμπροσευχομένου του παρεπιδημούντος στη Σμύρνη Επισκόπου Ευδοκιάδος κ. Αμβροσίου, Πρωτοσυγκελλεύοντος της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας, κατά τον οποίο ευλογήθηκε από τον Ποιμενάρχη αρτοκλασία υπέρ υγείας και μακροημέρευσης του Προέδρου, Εντιμ. κ. Γεωργίου Θεοδωρίδου, και των μελών της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προκειμένου να δοθεί στους πιστούς η δυνατότητα συμμετοχής στην πανήγυρη της μνήμης του προστάτου των Αγίου.

Την κυριώνυμο ημέρα, Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, τελέστη από τον κ. Βαρθολομαίο η Θεία Λειτουργία, κεκλεισμένων των θυρών λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο οποίος χοροστάτησε και κατά τον Μ. Εσπερινό της αυτής ημέρας, τέλεσε και την Θεία Λειτουργία, της επομένης, επί τοις μεθεόρτοις της μνήμης του Αγίου.

Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες τέθηκε σε προσκύνηση απότμημα Ι. Λειψάνου του Αγίου Βουκόλου, το οποίο είχε κομίσει και αφιερώσει στην Ι. Μητρόπολη Σμύρνης προ τριετίας ο αείμνηστος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, υπέρ αναπαύσεως του οποίου τέλεσε Τρισάγιο.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, μετέβη νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, 5 Φεβρουαρίου, στο ιστορικό Ναό του Αγίου Βουκόλου εν Μπασμανέ Σμύρνης και τελέστηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των εκ των προκατόχων του, από Κρήτης και Φιλιππουπόλεως Σμύρνης Χρυσάνθου, κατά την το δεύτερον (1857-1869) εν Σμύρνη αρχιερατεία του οποίου θεμελιώθηκε ο Ναός του Αγ. Βουκόλου (1866), και του από Αγχιάλου Σμύρνης Βασιλείου, ο οποίος και ολοκλήρωσε τον Ναό (1887) και τον αφιέρωσε και στον Άγιο Πολύκαρπο, και καθιέρωσε την μνήμη του ως επίσημη αργία της Εκκλησίας των Σμυρναίων.

Μνημόνευσε και τους κτήτορες του Ναού, τους ιερατεύσαντες και διακονήσαντες του Ναού, τους αείμνηστους επιτρόπους, τα μέλη της Αγαθοεργού Αδελφότητας, η οποία μνημονεύεται στο υπέρθυρο αυτού, και τους εκδημήσαντες ενορίτες.