Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Αδελαΐδα

Με μεγάλη συμμετοχή, με παλμό και με τους νέους στην πρώτη γραμμή εορτάστηκε στην Αδελαϊδα η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο επίσημος εορτασμός, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου, περιλάμβανε την τέλεση Δοξολογίας στον Ι.Ν. Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Athelstone, την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο National War Memorial, τη διεξαγωγή παρέλασης κατά μήκος της οδού Kintore Avenue, καθώς και μια μεγαλειώδη εκδήλωση στην Ενορία-Κοινότης Προφήτου Ηλιού Norwood. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος επισήμων, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας κ. Steven Marshall, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νότιο Αυστραλία κ. Γεώργιος Ψιάχας κ.α.

Ακολουθεί το σχετικό ανακοινωθέν, με αναλυτική περιγραφή των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην Αδελαϊδα για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου 1821:

Την Κυριακή, 21 Μαρτίου, η Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Αδελαΐδος γιόρτασε με παλμό, όπως κάθε χρόνο, την εθνική μας γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Η Εκκλησία, ως μάνα, επισυνήγαγε και πάλι τα τέκνα Της για να γιορτάσουμε αυτόν τον σημαντικό σταθμό στην ιστορία του Γένους, την απελευθέρωσή μας από τον τουρκικό ζυγό της σκλαβιάς τεσσάρων αιώνων, και να αναβαπτισθούμε στα νάματα της Ρωμηοσύνης.

Φέτος ο εορτασμός είχε τον επί πλέον συμβολισμό της 200ης επετείου της ενάρξεως της Επαναστάσεως του 1821 και, γι’ αυτό, χαράχθηκε ακόμη βαθύτερα στις καρδιές μας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν με την επίσημη Δοξολογία, που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Athelstone, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, παρουσία, μεταξύ των άλλων, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Νότιο Αυστραλία, κ. Γεωργίου Ψιάχα, των πολιτικών, δημοτικών και στρατιωτικών αρχών.

Συνεχίστηκαν, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου (National War Memorial), το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, με την Επιμνημόσυνη Δέηση, που τελέστηκε από τον Θεοφιλέστατο κ. Σιλουανό και τον Ιερό Κλήρο της πόλης μας, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωϊκώς αγωνισαμένων και ευκλεώς πεσόντων “για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία» προγόνων μας, και την κατάθεση στεφάνων.

Στους εορτασμούς συμμετείχαν με μεγάλο αριθμό μαθητών όλα τα Απογευματινά και Σαββατιανά Σχολεία των Ενοριών-Κοινοτήτων και τα Ημερήσια Ελληνορθόδοξα Κολλέγια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αδελαΐδα, καθώς και πλήθος γονιών και άλλων συμπαροίκων, μικρών και μεγάλων.

Στεφάνι κατέθεσαν, πρώτος ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νότιο Αυστραλία κ. Γεώργιος Ψιάχας, και ακολούθησαν ο Υπουργός κ. David Pisoni ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Πολιτείας, ο Αρχηγός της Πολιτειακής Αντιπολιτεύσεως κ. Peter Malinauskas, οι Έλληνες βουλευτές κ. Αναστάσιος Κουτσαντώνης, κ. Ευστάθιος Γεωργανάς και κ. Andrea Michaels, η Ελληνίδα Αντιδήμαρχος της πόλεως της Αδελαΐδος κ. Mary Couros, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πρόεδρος του Κεντρικού Συνδέσμου Αποστράτων Νοτίου Αυστραλίας (RSL SA) κ. Cheryl Cates, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Αποστράτων Νοτίου Αυστραλίας, η εκπρόσωπος της Κυβερνητικής Επιτροπής Πολυπολιτιστικών και Εθνοτικών Υποθέσεων Νοτίου Αυστραλίας, μαθητές των Ημερησίων Ελληνορθοδόξων Κολλεγίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διδασκάλων της Νέας Ελληνικής Γλώσσας συνοδευόμενη από μαθητές του Δημοσίου Γυμνασίου Αδελαΐδος, η διευθύνουσα σύμβουλος της Βασιλειάδος Νοτίου Αυστραλίας, ο Chairman της Διοικούσης Επιτροπής του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας Δρ. Μιχαήλ Οικονόμου, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολλών εθνικοτοπικών και άλλων παροικιακών οργανώσεων και, τέλος, ο οικοδεσπότης, με την ευλογία του Θεοφιλεστάτου, της όλης εκδηλώσεως, Δρ Βλαδίμηρος Δεβρέλης, πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος.

Εν συνεχείᾳ οι μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων παρέλασαν περήφανα κατά μήκος της οδού Kintore Avenue μέχρι το Torrens Parade Ground, όπου χόρεψαν με μεράκι δημοτικούς χορούς.

Το εσπέρας της ίδιας μέρας, στο πλαίσιο των υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας διοργανουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της χρονιάς εορτασμών της 200ής επετείου της Εθνικής Επαναστάσεως του 1821, η Ενορία-Κοινότης Προφήτου Ηλιού Norwood διοργάνωσε μια μεγαλειώδη εκδήλωση στο προαύλιο του Ναού με θέμα «Πορεία προς την Ελευθερία», στην οποία οι άνω των επτακοσίων (700) παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των γεγονότων της Επαναστάσεως και, επί πλέον, του αγώνα των εν Αυστραλία μεταναστών να διατηρήσουν την πίστη, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και, γενικώτερα, το ήθος και την ψυχή της πονεμένης και ευλογημένης Ρωμηοσύνης, και να μεταδώσουν ανόθευτο αυτό τον θησαυρό στις νεώτερες γενιές.

Πάνω από 160 μαθητές και μαθήτριες του ελληνικού σχολείου της Ενορίας-Κοινότητος, ενδεδυμένοι εθνικές ενδυμασίες, παρήλασαν με την υπερμεγέθη ελληνική σημαία των 25 τ.μ. και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Το υπέροχο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ποιήματα, τραγούδια, λεβέντικους δημοτικούς χορούς, το θεατρικό «Απελευθερωμένη Ελλάδα», δίγλωσση παρουσίαση των κυριότερων ιστορικών γεγονότων της Επαναστάσεως, καθώς και επίκαιρη δίγλωσση, επίσης, πανηγυρική και πατριωτικώς ενθουσιώδη ομιλία του Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ενορίας-Κοινότητος, πατρός Μιχαήλ Ψαρομμάτη.

Επίσης, περιελάμβανε ύμνους και τραγούδια, που απέδωσαν οι ιεροψάλτες του Ναού, Ανδρέας και Κωνσταντίνος Ψαρομμάτης, καθώς και τραγούδια που απέδωσαν οι καλλιτέχνιδες Τσαμπίκα Διακογεωργίου και Αθανασία Καρβουνιάρη με τη συνοδεία του Νίκου Φιλιππάτου στο μπουζούκι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωθυπουργός της Νοτίου Αυστραλίας κ. Steven Marshall, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νότιο Αυστραλία κ. Γεώργιος Ψιάχας μετά της οικογενείας του, η Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Jing Lee μετά του συζύγου της, ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Κουτσαντώνης, εκπροσώπου του Αρχηγού της Πολιτειακής Αντιπολιτεύσεως κ. Peter Malinauskas, ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Robert Bria, η κ. Αντριάνα Χριστοπούλου, μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής Πολυπολιτιστικών και Εθνοτικών Υποθέσεων Νοτίου Αυστραλίας, μετά του συζύγου της, ο Άρχων Έκδικος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ιωάννης Κιοσόγλου μετά της συζύγου του, και λοιποί παροικιακοί παράγοντες.

Απηύθυναν μήνυμα ο Πρωθυπουργός της Πολιτείας μας, ο κ. Γενικός Πρόξενος, και, εκπροσώπου του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης, ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Κουτσαντώνης, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την ποιότητα της εκδήλωσης.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενορίας-Κοινότητος κ. Αντρέας Κεφαλιανός ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την αθρόα συμμετοχή τους και τους εθελοντές για την ακούραστη προσφορά τους.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, εξεδήλωσε την συγκίνησί του για τις προσπάθειες των μαθητών και των λοιπών συντελεστών της βραδυάς, οι οποίοι παρουσίασαν ενα άψογο πρόγραμμα ελληνορθόδοξης λεβεντιάς, που γέμισε με πατριωτικό παλμό τις καρδιές των θεατών.

Η πάνδημη συμμετοχή μας στους εορτασμούς της εθνικής μας επετείου και η τιμή, την οποία δεόντως απονείμαμε στους ενδόξους προγόνους μας, που, με τους ανιδιοτελείς αγώνες τους και την πίστη τους στον Χριστό, λευτέρωσαν τη Ρωμηοσύνη, τόνωσε το αίσθημα της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας και αυτοσυνειδησίας στις καρδιές όλων και, ιδιαιτέρως, των παιδιών και εγγόνων μας.