Ο εορτασμός της διπλής εορτής της 25ης Μαρτίου στην Πέρθη

Με μεγάλη λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια η Πέρθη εόρτασε τη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Επανάστασης, που φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξή της.

Στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ιερούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος την κυριώνυμο ημέρα και μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Στον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφωνήθηκε το εορταστικό μήνυμα του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγάλο αυτό εκκλησιαστικό γεγονός εορτάζεται μαζί με το γεγονός της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως. Δοξάζοντας τον Θεό που μας αξιώνει σήμερα να εορτάσουμε τη 200η επέτειο αυτής της ιστορικής ημέρας, σημειώνουμε καταρχάς αυτό που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη συλλογική συνείδηση του λαού μας, την άρρηκτη δηλαδή σχέση του ελληνικού Έθνους με την ορθόδοξη Πίστη και με την Εκκλησία του Χριστού. Μην ξεχνάμε ποτέ ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα μαρτύρων υπέρ της Πίστεως και ηρώων υπέρ της Πατρίδος”.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος κ. Ελπίδιος πρόσθεσε: “Πιστεύουμε ότι υπάρχει Θεός παντοδύναμος, πανάγαθος και δημιουργός του σύμπαντος; Το πιστεύουμε αυτό ακράδαντα; Τότε όλα τα προβλήματα, που φαίνονται δύσκολα, απαράδεκτα και δυσπαράδεκτα από την ανθρώπινη σκέψη, γίνονται κατανοητά και παραδεκτά σ᾿ αυτόν που πιστεύει. «Ότι ουκ αδυνατήσει παρὰ τω Θεώ παν ρήμα», για το Θεὸ τίποτε δεν είναι αδύνατο»”.

Στο τέλος της αρχιερατικής πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στο προαύλιο του Ιερού Ναού και εψάλησαν οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και της Αυστραλίας, παρόντων της Προξένου της Ελλάδας στην Πέρθη, κ. Γεωργίας Καρασιώτου, και εκπροσώπων του σχολείου “Άγιος Ανδρέας”. Ακολούθησε εόρτιο γεύμα.

Το απόγευμα της εορτής ο Θεοφιλέστατος, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Προξένου κ. Καρασιώτου, παρευρέθηκε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου στην επίσημη εκδήλωση στο Perth Town Hall.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αξιοθέατα της πόλης, κατόπιν προτροπής του νέου Δημάρχου της Πέρθης, κ. Βασιλείου Ζεμπιλά, όπως το Δημαρχείο, το Bell Tower και Matagarup Bridge, φωτίστηκαν στα χρώματα της γαλανόλευκης, συμμετέχοντας στους πανηγυρικούς εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.