Ο εορτασμός της Αγίας Μαρκέλλης στον τόπο του μαρτυρίου της

Την 21ην και 22αν Ιουλίου 2021 η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών εόρτασε Πολυαρχιερατικώς την Ιερά Μνήμη της Αγίας ενδόξου Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος.

Στον αγιασμένο αυτό τόπο το διήμερο 21 και 22 Ιουλίου προσέρχονται πλήθη πιστών για να εκφράσουν την πίστη και την ευσέβειά τους στην αγία εικόνα της, τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τον πόνο και τα προβλήματά τους. Και αναχωρούν με γαλήνη στην ψυχή, με αναπτερωμένη την ελπίδα, βέβαιοι για την βοήθεια του Θεού, χάρη στις πρεσβείες της Αγίας Μαρκέλλης.

Την Τετάρτη 21ην Ιουλίου κατά τον Μ. Εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ (Βοηθός Επίσκοπος Ι. Μητροπόλεως Βελγίου), συγχοροστατούντος και του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Τον εκ της ηρωικής νήσου Ψαρών καταγόμενο και διακονήσαντα επί αρκετά έτη στην Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών ως Εφημέριο και Ιεροκήρυκα Θεοφιλέστατο κ. Ιωακείμ, προσφώνησε ο Μητροπολίτης Χίου, ο οποίος, εν συνεχεία, τον κάλεσε να μιλήσει προς τον πιστό λαό. Κατά την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο της Αγίας Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος ως και τον εορτασμό της Αγίας, την οποία τιμούν και ευλαβούνται οι πιστοί όπου γης.

Την Πέμπτη 22αν Ιουλίου 2019 τελέσθηκε η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και συλλειτουργούντος του Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ο οποίος ανέγνωσε και την υπ’ αριθ. 3045/14-7-2021 της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Εκκλησία και επιστήμη στον αγώνα κατά της πανδημίας», συμβουλεύσας καταλλήλως τους πιστούς όπως ακολουθούν τις συμβουλές της Ιεράς Συνόδου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, απένειμε την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου, στον Επίσκοπο Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, προσφέροντας του και το νεοεκδοθέν «ΝΕΟΝ ΧΙΑΚΟΝ ΛΕΙΜΩΝΑΡΙΟΝ»

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος στον χώρο του Ι. Προσκυνήματος με την συμμετοχή μόνο του Σεβασμιωτάτου κ. Μάρκου, του Θεοφιλεστάτου κ. Ιωακείμ και του Ιερολογιωτάτου Αρχιδιακόνου κ. Αποστόλου Λάρδα, και επακολούθησε η απονομή υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου χρηματικών βοηθημάτων στα παιδιά των Σχολείων όλων των βαθμίδων της Εκπαιδεύσεως της Βολισσού.

Τις λατρευτικές συνάξεις προς τιμή και μνήμη της Αγίας Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης στον τόπο του μαρτυρίου της παρακολούθησαν ο Εξοχότατος κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης Ταξίαρχος – Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοικήσεως, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών.