Ο «Ελπι» πήρε τ’ όπλο του

Παραφράζω τον τίτλο της γνωστής (αμερικάνικης) ταινίας του 1971 «Ο τζόνι πήρε τ’ όπλο του» για να μπορέσω να σας κατατοπίσω λίγο περισσότερο σχετικά με όσα συνέβησαν στην μακρινή Αμερική τις τελευταίες ημέρες. Κινήσεις που αποδεικνύουν πως ο Ελπιδοφόρος με τα… κανόνια του Πατριάρχη δεν ήρθε μόνο για να μείνει αλλά για να δείξει πως πρέπει να κινούνται οι ηγέτες στην Εκκλησία.

Αυτοί που μιλούν για «κεραυνό εν αιθρία» και άλλα τέτοια … λογοτεχνικά, περιγράφοντας την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Εκκλησία της Αμερικής ίσως δεν παρακολουθούν στενά όσα συμβαίνουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Δεν ξύπνησαν ένα πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι συνοδικοί στο Φανάρι και αποφάσισαν να θέσουν σε τρίμηνη αργία τον Βοστώνης Μεθόδιο, να εξώσουν δια της… αναβαθμίσεως τον Ν. Υερσέης Ευάγγελο και να ξαναγράψουν το «Σύνταγμα» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επί το ορθότερον ώστε να μην πάσχει και να είναι υγιές και συμπαγές.

Η κατάληξη ήταν αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν στενά τα όσα συμβαίνουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ. Όσοι μιλούν και γράφουν για «αδικίες» ίσως θα έπρεπε να κάνουν καλύτερη έρευνα για το παρασκήνιο αυτών των αποφάσεων.

Ποτέ δεν το χώνεψε
Ο μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος στήριξε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Και τον αγαπούσε και τον εκτιμούσε. Με αυτόν που είχε πρόβλημα ήταν με τον π. Άλεξ Καρλούτσο και το σχέδιο για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των ιερέων. Να σημειωθεί πως αυτές οι ενέργειες του π. Καρλούτσου έβρισκαν σύμφωνο τόσο τον Ελπιδοφόρο όσο και το Φανάρι ως οι πλέον λειτουργικές.

Όμως ο Βοστώνης ήταν κάθετα αντίθετος. Δε συμφωνούσε και σήκωσε μπαϊράκι έναντι του Φαναρίου. Για το συνταξιοδοτικό; Για τον Ελπιδοφόρο που δεν άκουσε τον γηραιό Βοστώνης; Για τον Ελπιδοφόρο που κράτησε τον π. Καρλούτσο; Ψιλά γράμματα. Ο Βοστώνης έκανε λάθη που αποδυνάμωναν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Ο Ελπιδοφόρος έδειξε σεβασμό στην διαδρομή και πορεία του. Όμως η Πατριαρχική Σύνοδος δεν συγχώρησε τις αντιεκκλησιαστικές του κινήσεις και τον έθεσε σε αργία.

Ο δε Ν. Υερσέης ποτέ δεν χώνεψε την εκλογή Ελπιδοφόρου. Και αποφάσισε να του κάνει τη ζωή… πατίνι. Οι πληροφορίες μου λένε πως κάποτε βρέθηκε σε Ναό του Ν. Τζέρσεϊ ο Ελπιδοφόρος και αντί να του παραχωρήσει το «θρόνο» του Ναού (δείχνοντας σεβασμό στο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου όχι το πρόσωπο του Ελπιδοφόρου) τον έβαλε να καθίσει σε ένα πλαστικό κάθισμα και δεν του επέτρεψε να λειτουργήσει. Τέτοια σοβαρά πράγματα. Οι παρευρισκόμενοι ακόμη απορούν πως ο Ελπιδοφόρος δεν του έριξε με την αρχιερατική ράβδο στο κεφάλι…

Χαρακτηριστικά ηγέτη
Γι’ αυτό και οι «ξαφνικές» αποφάσεις στο Φανάρι για την Αμερική. Που μόνο ξαφνικές δεν ήταν. Ο Ελπιδοφόρος σε συνεννόηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη δείχνουν από νωρίς πως θέλουν να κόψουν κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί νοσηρό κλίμα στην Αμερική. Μέχρι στιγμής η αποφασιστικότητα του Ελπιδοφόρου και η στήριξη του Βαρθολομαίου το αποδεικνύει. Έχουν έναν στόχο μου λένε στο Φανάρι. Να μην δημιουργηθεί κλίμα επί της εποχής Σπυρίδωνα. Και σε αυτή την προσπάθεια ο Ελπιδοφόρος έχει σύμμαχο όχι μόνο το Φανάρι αλλά και σχεδόν το σύνολο της (σοβαρής) ομογένειας της Αμερικής.

Όπως έλεγε και έμπειρος ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Η Αμερική έχει πολλά θέματα να λύσει και απειλές από Ρώσους και άλλους που επιβουλεύονται τον χώρο της στην Αμερική. Γι’ αυτό και χρειάζεται νέο Καταστατικό, ένας σταθερός και ισχυρός ηγέτης. Για να μπουν στο περιθώριο φωνές της ομογένειας και ελάχιστοι κληρικοί που … σκούζουν γιατί έχασαν τη βολή τους. Τώρα όλοι πρέπει να εργαστούν. Το πιστεύουν; Μπορούν; Θα μείνουν. Δε μπορούν; Θα πάνε βόλτα στις εξωτικές … Σάρδεις».