Ο Ελληνισμός της Zάμπιας τίμησε τα εκατό χρόνια από την Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου

Με λαμπρότητα, κάθε εκκλησιαστική τάξη και σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου στην μακρινή Chingola της Ζάμπιας (κοντά στα σύνορα με το DR Congo) στην εσχατιά της Αφρικής, με αφορμή την συμπλήρωση εκατό ετών από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού και μυροβλήτη.

Ακολούθησε η πρώτη Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του εγκαινιασμενου Ιερού Ναου μετ’ αρτοκλασίας, Θείου Κηρύγματος, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ζαμπιας κ Ιωαννη .και η περιφορά της εικόνας του Αγιου.

Ο Όρθρος, η ιερά ακολουθία των Εγκαινίων και η πανηγυρική πρώτη Θεία Λειτουργία επί της εγκαινιασμένης Αγίας Τραπέζης εγινε με την παρουσία, του τοπικού ιερού κλήρου, του δημάρχου Kitwe κ.Titus Tembo, του κτήτορα κ. Νικολαου Κουρασμενακη, της προέδρου της Ελληνικής κοινότητας kitwe κ. Μαιρης Σαμαρα, της διεθνούς ακτιβίστριας και Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως Cathrin Constandinidi.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης λίγο πριν την Απόλυση της θείας λειτουργίας απευθυνόμενος στους επισήμους και στους πιστούς, σημείωσε ότι η θεία λατρεία της Εκκλησίας μας είναι πηγή μεγάλης δυνάμεως, αγιασμού και παρακλήσεως για τον πιστό λαό του Θεού.

Απευθυνόμενος δε στον κτητορα του Ναου κ.Νικολαο Κουρασμενακη και διερμηνεύοντας τα αισθήματα του Μακαριότητου του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β΄ειπε τα εξης: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διψάει για την αληθινή πιστη και την Ορθοδοξη παραδοση ανοιξες ενα πηγαδι που θα ξεδιψάσουν οι διψασμένες ψυχες σε αυτή την γωνιά της Αφρικής όπως ο ιδιος ο Κυριος μας ο Χριστος ο ιδρυτής της εκκλησίας μας είπε στη Σαμαρείτιδα «την δωρεάν του Θεού» και «το ύδωρ το ζων», από το οποίο, όποιος θα πιει, από αυτό, δεν πρόκειται, να διψάσει ποτέ ξανά. «ος δ΄ αν πίη, εκ του ύδατος ου εγώ δώσω αυτώ, ου μη διψήση εις τον αιώνα, αλλά το ύδωρ ο δώσω αυτώ, γενήσεται εν αυτώ πηγή ύδατος αλλομένου, εις ζωήν αιώνιον».

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας ευχαρίστησε και τίμησε τους επίσημους με αναμνηστικο των εγκαινίων.