Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού αναδεικνύει τον εκκλησιαστικό και πολιτιστικό πλούτο του

Τον θησαυρό της παράδοσης και του πολιτισμού, που «κρύβεται» μέσα στις γειτονιές των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού, θέλει να αναδείξει ο δήμος, ξεκινώντας από τα εκκλησάκια της πόλης, τα οποία είναι διάσπαρτα και τα περισσότερα χρονολογούνται από τη βυζαντινή περίοδο, οπότε αποτελούν και πολιτιστικά μνημεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος, Σταύρος Τσίρμπας και μέλη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, μαζί με κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, επισκέφτηκαν τα διάφορα εκκλησάκια και πραγματοποίησαν εκτεταμένη αυτοψία και αναλυτικές καταγραφές, με σκοπό το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε μία ολοκληρωμένη μελέτη διάσωσης των θησαυρών αυτών.

Όπως ανέφερε η δημοτική Αρχή, δυστυχώς κάποια δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν είναι προσβάσιμα, όμως με τις ανακαινίσεις και τις επισκευές, καθώς και με τη συνεργασία εγκεκριμένων επιστημόνων, τα μνημεία αυτά θα μπορέσουν να αναδειχτούν και πάλι.

Τα εκκλησάκια που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο πολιτισμικό ενδιαφέρον είναι στους ‘Αγιους Ανάργυρους, οι ‘Αγιοι Ανάργυροι (παλαιός ναός), Άγιοι Ακίνδυνοι (παλαιός ναός), Άγιος Ανδρέας (Μυκονιάτικα), ‘Αγιος Νικόλαος (Μυκονιάτικα), Αγία Παρασκευή (Ανάκασα), ‘Αγιος Παντελεήμων (Μυκονιάτικα), Ι.Ν Εσταυρωμένου, Παναγία Κουλουρδού (Μυκονιάτικα) και στο Καματερό ο ‘Αγιος Νικόλαος (παλαιό ναός).

Πρόκειται για ιδιαίτερες βασιλικές με πλινθοπερίβλητες αψίδες, περίτεχνες τοιχογραφίες, κεραμικές διακοσμήσεις, με αρχαίες εικόνες, ιερά κειμήλια, μεσαιωνικά τέμπλα κά. Όλα αυτά είναι μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν τους ναούς αυτούς να ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους, την εσωτερική τεχνοτροπία, καθώς και για την εκκλησιαστική παράδοση που «κουβαλούν» μέσα στους αιώνες.