Ο “διάδοχος” Βολοκολάμσκ κρατά αποστάσεις από τον Μόσχας Κύριλλο

της Έφης Ευθυμίου

Μόνο απαρατήρητη δεν έχει περάσει το τελευταίο διάστημα, η στάση που κρατά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις σχέσεις με τις υπόλοιπες Εκκλησίες.

Πρώτα ήταν η συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Προσυνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, παρά το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ρωσίας έχει διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, μετά την αναγνώριση από τον τελευταίο, της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ακολούθησε η προσυνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC) και το κείμενο συμπερασμάτων που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, και στο οποίο γινόταν λόγος για ομόφωνη καταδίκη του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ ήταν παρών στην προσυνέλευση, ως επικεφαλής της αποστολής της Ρωσικής Εκκλησίας, όπως ήταν και παρών στις συζητήσεις που οδήγησαν στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο εκδόθηκε με ομόφωνη -επομένως και δική του- συναίνεση.

Χθες, έγιναν γνωστές μέσω της ιστοσελίδας του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, δηλώσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ για τις σχέσεις με τις “Ορθόδοξες Εκκλησίες Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Κύπρου και Ελλάδος”, οι οποίες αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έχουν “περιπλακεί” μετά την αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να τους θεωρούμε εχθρούς», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24».

Ο Ιλαρίωνας έκανε ακόμη λόγο για “προσωρινές δυσκολίες” στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τις οποίες θα υπερκεράσει “οπωσδήποτε”, καθώς και ότι “θα βρεθεί κάποια πανορθόδοξη ή διορθόδοξη λύση, η οποία θα επιτρέψει τη θεραπεία των τραυμάτων, που προκλήθηκαν στο σώμα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και θα αποκαταστήσει την πλήρη κοινωνία μεταξύ των Εκκλησιών”.

Την ώρα που ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνεχίζει στη λογική ταύτισης με την πολιτική του Κρεμλίνου, δικαιολογώντας και στηρίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, φαίνεται ότι προσπαθεί να διαφοροποιηθεί.

Για πολύ καιρό μετά την εισβολή δεν είχε κάνει καμία δήλωση για το θέμα του πολέμου.

Η “μεταστροφή” αυτή εντοπίζεται κυρίως στο διάστημα μετά την Προσυνέλευση του WCC.

Πηγές του orthodoxtimes.gr αναφέρουν ότι στο Παραλίμνι ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τήρησε πολύ ήπια στάση, εμφανίζοντας πρωτόγνωρη διαλλακτικότητα στις συζητήσεις με τις αντιπροσωπείες όλων των Εκκλησιών.

Οι τωρινές δηλώσεις για τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τις Εκκλησίες Ελλάδος και Κύπρου, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την άποψη αρκετών στον χώρο της Εκκλησίας, ότι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ δεν επιθυμεί την πλήρη ταύτιση με τον Πατριάρχη Κύριλλο, ιδιαίτερα μετά από την έντονη κριτική που δέχεται ο τελευταίος, από την έναρξη σχεδόν του πολέμου στην Ουκρανία.

Παραμένει υψηλόβαθμος ιεράρχης της Ρωσικής Εκκλησίας, και κατά πολλούς ο υπ’ αριθμόν δύο. Από την άλλη πλευρά, η πλήρης σύμπλευση του Πατριάρχη Κύριλλου με τη γραμμή της κυβέρνησης της Μόσχας, δεν φαίνεται να έχει ευνοήσει τον Ρώσο Πατριάρχη.

Ίσως ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ αναδειχθεί ως ωφελημένος από την παρούσα κατάσταση, πόσο μάλλον όταν εκατοντάδες κληρικοί στην Ουκρανία που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας, ζητούν την καταδίκη του Πατριάρχη Κύριλλου.