Ο Αρχιεπίσκοπος και πλήθος Μητροπολιτών στη χειροτονία του Επισκόπου Σκοπέλου

Ιστορική, χαρμόσυνη και συγκινητική υπήρξε η ημέρα της 26ης Οκτωβρίου 2023 για την Ιερά Μητρόπολή Χαλκίδος, αφού με εκκλησιαστική λαμπρότητα, και παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τελέσθηκε, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, η εις Επίσκοπον χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σκοπέλου κ. Νικοδήμου και κατόπιν το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο.

Συλλειτουργοί του Μακαριωτάτου ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Γόρτυνος κ. Νικηφόρος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Κατά τη διάρκεια της χειροτονίας και της Θείας Λειτουργίας συμπροσευχήθηκαν, επίσης, οι Μητροπολίτες: Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φλωρίνης κ. Ειρηναίος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι: Κεγχρεών κ. Αγάπιος και Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος, οι εψηφισμένοι Επίσκοποι: Ταλαντίου κ. Επιφάνιος Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος πλειάδα Κληρικών και μοναστικές αδελφότητες εντός και εκτός της τοπικής μας Εκκλησίας.

Επιπροσθέτως, παρέστησαν η πρώην Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου, οι Βουλευτές Ευβοίας κ.κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη και Αικατερίνα Καζάνη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, ο Δήμαρχος Φλωρίνης κ. Βασίλειος Γιαννάκης, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τακόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, ο Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ευβοίας Πύραρχος Κωνσταντίνος Ψαρρός, ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Α/βάθμιας Εκπαιδεύσεως Ευβοίας κ. Κωνσταντινος Ζημιανίτης, άλλοι αιρετοί της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορεών και Συλλόγων.

Πριν τη χειροτονία του, ο Θεοφιλέστατος κ. Νικόδημος εξεφώνησε τον χειροτονητήριο λόγο του, όπου, μεταξύ άλλων ανέφερε: Του Κυρίου συνεργούντος, [πρεσβείαις δε και μεσιτεία του Πολιούχου και Εφόρου της νήσου Σκοπέλου αγίου ιερομάρτυρος Ρηγίνου, ο τάφος του οποίου ευρίσκεται νοτιοδυτικά του οικισμού της Σκοπέλου αναβλύζων αενάως ιάματα και θείαν χάριν άφθονον, του παρόντος και σωματικώς εν τω μέσω ημών διά του ιερού αυτού λειψάνου], μου επιφυλάσσει η θεία πρόνοια την μοναδική και απαράμιλλο ευλογία όπως διακονήσω την τοπική Εκκλησία, εκλεγείς Επίσκοπος υπό τον ψιλόν τίτλον της πάλαι ποτε διαλαμψάσης ιεράς Επισκοπής Σκοπέλου, μιάς εκ των ιστορικών νήσων-δορυφόρων της Ευβοίας.

Είη ευλογητόν το όνομα του Θεού. «Εμεγάλυνεν, όντως, «Κύριος του ποιήσαι μετ’ εμού» (Ψαλμ. 125, 2).

Το κάλεσμα που μου απευθύνει ο Κύριος, μοιάζει σαν το κάλεσμα που δέχονται στο εσωτερικό τους βιολογικό ρολόι τα χελιδόνια που ξαφνικά, λες κι είναι όλα μαζί συνεννοημένα, αρχίζουν το κουραστικό ταξίδι τους αυτήν την εποχή, προς τα ζεστά κλίματα.

Ένα ταξίδι παράτολμο, που για κάποιον παρατηρητή μπορεί να φαίνεται και άσκοπο, αφού μπορεί να σκεφτεί, ότι αποκλείεται να φτάσουν όλα αυτά τα σμήνη στον τελικό προορισμό τους. Σίγουρα τα αδύναμα και νεαρά χελιδόνια δεν θα αντέξουν την κούραση αυτής της τόσο μεγάλης πτήσης.

Όμως, αν παρατηρήσουμε καλά θα δούμε, ότι πίσω από κάθε τέτοιο σμήνος, υπάρχει πάλι η πρόνοια του Θεού, δηλαδή ακόμα ένα χελιδόνι που δεν βρίσκεται εκεί γιατί δεν μπορεί να προφτάσει τα υπόλοιπα, αλλά βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει τα αδύναμα αδέρφια του να συνεχίσουν, και εν ανάγκη να τα σπρώξει η ακόμα και να τα πιάσει με το ράμφος του και να τα μεταφέρει μέχρι να βρουν πάλι την δύναμη να πετάξουν από μόνα τους.

Γνωρίζω ότι και το δικό μου ταξίδι δεν είναι εύκολο. Θα είναι κουραστικό και με μεγαλύτερες υπευθυνότητες τώρα πιά. Όμως, ο άνθρωπος δεν βασίζεται μόνο στο δικό του βιολογικό ρολόι. Εμείς έχουμε το κάτι άλλο που μας δίνει το κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Έχουμε τη δύναμη που αντλούμε από την πίστη μας στον Τριαδικό Θεό, ώστε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας μέχρι την ολοκλήρωσή του που δεν είναι άλλη από την προσδοκία μας για την ανάστασή μας και την αιώνια ζωή, τα οποία και ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεώς μας. Όπως λοιπόν τα χελιδόνια, έτσι κι εμείς οι χριστιανοί έχουμε το δικό μας μεγάλο πνευματικό ταξίδι.

Κι όπως τα χελιδόνια έχουν τον οδηγό τους, έτσι κι εμείς έχουμε τον πρώτο Αρχιερέα Χριστό, το θείον και Παράκλητον Άγιον Πνεύμα, και εν συνεχεία, τους Αρχιερείς μας για να μας οδηγούν, δίνοντάς μας κουράγιο (με το δυνατό πέταγμά τους) να τους ακολουθήσουμε.

Όργανον Θεού είναι ο Αρχιερεύς, τεταγμένο εις το «πτερώσαι ψυχήν, αρπάσαι κόσμου και δούναι Θεώ», να δώσουμε φτερά στην ψυχή, να την αρπάξουμε από τον κόσμο και να τη δώσουμε στον Θεό, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο.

Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στο νέο Επίσκοπο, του ανέπτυξε την ιστορία της Επισκοπής Σκοπέλου και με την παρήχηση της εννοίας σκόπελος, δηλαδή εμπόδιο, του επέστησε την προσοχή έναντι των εμποδίων της νέας του αρχιερατικής διακονίας και του εκμυστηρεύθηκε τους τρόπους αποφυγής τους όπως η Ιερά Παράδοση και το αλάνθαστο εμπειρικό βίωμα των αγίων της Εκκλησίας υποδεικνύουν.

Επίσης του ενεπιστεύθη ότι έργο του Επισκόπου είναι η υποστήριξη των πιστών, με το κήρυγμα της ελπίδας, πως ο μέγας σκόπελος του εγωισμού και του θανάτου προσπελάζεται μόνο όταν εμπιστευθούμε απόλυτα τον υποδείξαντα την ταπείνωση, ως αρίστη οδό και νικητή του θανάτου, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Αμέσως μετά, ακολούθησε σε κλίμα κατάνυξης, η χειροτονία, ενώ σύσσωμο το εκκλησίασμα αναφώνησε «Άξιος» όταν ο σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας ενέδυε τον νέο Επίσκοπο Σκοπέλου με τα αρχιερατικά άμφια και τα διακριτικά του τρίτου βαθμού της Ιερωσύνης.

Πριν την ολοκλήρωση της λαμπρής θρησκευτικής τελετής, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συνεχάρη τον Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, του ευχήθηκε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο στον δρόμο της αρετής και της θυσιαστικής αγάπης, ενώ του πρόσφερε ως ευλογία ένα αρχιερατικό εγκόλπιο.

Μετά το πέρας της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, σε χαρμόσυνο κλίμα, ο νέος Επίσκοπος μοίρασε το αντίδωρο στους πολυάριθμους συγκινημένους πιστούς, προσφέροντας παράλληλα κι ένα αναμνηστικό της χειροτονίας του, ενώ δέχθηκε τις εγκάρδιες και ενθουσιώδεις ευχές κλήρου και λαού.

Συν Θεώ, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Νικόδημος θα χοροστατήσει στον Όρθρο και θα προστεί στην Θεία Λειτουργία, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο, Γεώργιος Μπασούκος.