Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην εκδήλωση «Μικράς Ασίας Αύρα Μελωδική» της Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του ΕΚΠΑ

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών Μουσική Εκδήλωση με θέμα: «Μικράς Ασίας Αύρα Μελωδική», -με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή- που συνδιοργάνωσαν το ΕΚΠΑ και το Ωδείο της Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος και οι Κοσμήτορες της Θεολογικής Σχολής Καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης και της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης.

Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “«Οι νέοι μας είναι σαν τα γάργαρα δροσερά νερά, που τρέχουν με ενθουσιασμό και ορμή από διάφορες πηγές. Αυτό, που οφείλουμε να πράξουμε εμείς οι μεγάλοι, είναι να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα αυλάκια, για να διοχετευτεί σωστά αυτός ο ενθουσιασμός και παρορμητισμός, ώστε να ποτίζει και να θρέφει την γη την αγαθή και ευλογημένη της νιότης». Τα λόγια αυτά αξιώθηκα να τα ακούσω πολλές φορές από το στόμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου μαθητεύοντας κοντά του ως στενός του συνεργάτης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Και από την πρώτη μέρα της ποιμαντικής μου διακονίας στην Φθιώτιδα, εδώ και τρία ακριβώς χρόνια, αυτό συνάντησα και συναντώ παντού. Γάργαρα και ενθουσιώδη ορμητικά νερά. Στους Ιερούς μας Ναούς, στα σχολεία μας, στα γήπεδα, στις καφετέριες, σε όλα τα στέκια των νέων, στις εκδηλώσεις τους και στις εκδρομές τους, στις διαμαρτυρίες τους, στις δράσεις τους, στα ερωτηματικά τους, στις αμφισβητήσεις τους, ακόμη και στο βλέμμα των νέων της περιοχής μας, συνάντησα αυτήν την δίψα, αυτήν την λαχτάρα, αυτό το δίκαιο αίτημα, αυτήν την προφανή ανεστιότητα που ζητά στέγη, θεία σκέπη, που ζητά χώρο, για να ανθίσει το πνεύμα”.

Σημείωσε, επίσης: “Και ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό και μεθοδικότητα να δημιουργούμε αυτά τα αυλάκια. Η πολύτιμη παρακαταθήκη, που παραλάβαμε από τους σπουδαίους προκατόχους μας, μακαριστούς Μητροπολίτες Δαμασκηνό και Νικόλαο, υποδομές και πρόσωπα, έτοιμα κτίρια προς αξιοποίηση και μία μαγιά εκλεκτών στελεχών μαζί με πολλούς άλλους καινούργιους συνεργάτες, που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο μας «για μία ανοιχτή Εκκλησία σε μία ανοιχτή κοινωνία», μας έδωσε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε μέσα σε συντομότατο χρόνο, παρά τις δυσκολίες της πανδημικής και ενεργειακής κρίσης, καινούργια και πρωτότυπα αυλάκια. Αυλάκια εκπαιδευτικά, αυλάκια πολιτιστικά, αυλάκια αθλητικά, αυλάκια καλλιτεχνικά, αυλάκια προσχολικής και σχολικής αγωγής, αυλάκια κοινωνικοπρονοιακά, αυλάκια δημιουργικής απασχόλησης, αυλάκια πρότυπης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, αυλάκια αναψυχής και ψυχαγωγίας, αυλάκια μουσικά, για να ποτίζουν τα παιδιά και την παιδεία της περιφέρειας”.

Χαρακτήρισε ένα τέτοιο αυλάκι το Ωδείο της Μητροπόλεως “Γερμανός ο Μελωδός” και ευχαρίστησε όσους προσέφεραν και βοήθησαν, ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει.

Αναφέρθηκε στις σχολές που λειτουργούν στο Ωδείο και στα δέκα παραρτήματα που υπάρχουν πλέον σε κομβικά σημέια της μητροπολιτικής περιφέρειας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος ανέφερε: “Σήμερα είμαστε εδώ διότι αυτό το μουσικό αυλάκι που ανοίξαμε πριν από δύο χρόνια, μαζί και με όλα τα άλλα, που έχουμε δημιουργήσει, θέλουμε να οδηγεί τα παιδιά μας στην ακαδημαική κοινότητα, στην επιστήμη, στην πρόοδο και στην αρετή”.

Κατόπιν, ο Δρ. Ανδρέας Ιωακείμ, Διευθυντής του Ωδείου της Μητροπόλεως Φθιώτιδος “ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ” τόνισε ότι “είναι μεγάλη τιμή για εμάς η φιλοξενία απόψε, από τις πρυτανικές αρχές, σ’ αυτόν τον ιερό χώρο, που είναι συνδεδεμένος με μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας, καθώς πολλοί από εμάς σε αυτόν εδώ τον χώρο λάβαμε το πτυχίο μας και δώσαμε την ιερή υπόσχεση να τιμήσουμε την ιδιότητα του ακαδημαϊκού πολίτη και επιστήμονα. Στόχος του Ωδείου μας είναι πάνω από όλα να ανάβουμε καθημερινά ένα κερί μέσα στο σκοτάδι του πεσιμισμού, της ήσσονος προσπάθειας, της απογοήτευσης και της αδιαφορίας. Να δίνουμε στους μαθητές μας κίνητρα για δημιουργία, προβληματισμό και ομαδική καλλιέργεια των χαρισμάτων τους. Με τη σμίλη του λόγου, της μουσικής και της διδασκαλίας να λαξεύουμε και να «ζωγραφίζουμε» στις ψυχές των μαθητών μας, τα τιμαλφή, την ανοξείδωτη προίκα, τα μεγαλεία της μουσικής, την ευωδιά του παραδείσου”.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι “ο Μητροπολίτης κ. Συμεών, στο πλαίσιο της αεικίνητης ποιμαντικής του αγωνίας και της ευρηματικής του προς όλους αγάπης, από τις πρώτες ημέρες της ενθρονίσεως του στην τοπική μας Εκκλησία, προχώρησε στην ίδρυση Ωδείου, το οποίο στεγάζεται στην καρδιά της Μητρόπολης. Κι από τη στιγμή που εσείς, Μακαριώτατε, μας κάνατε την τεράστια τιμή και επισκεφτήκατε και ευλογήσατε το Ωδείο μας, εκείνο ανθοφορεί και δέχεται καθημερινά πλήθος μαθητών, νεωτέρους μετά πρεσβυτέρων. Αυτή την μελωδική συνύπαρξη ήρθε σήμερα να επιβεβαιώσει ένα αντιπροσωπευτικό μόνο μικτό σχήμα του Ωδείου μας και να παρουσιάσει ένα μέρος από τα πολλά μουσικά προγράμματα που εκτελούμε τη φετινή χρονιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή”.

Στην συνέχεια η μικτή χορωδία και η παραδοσιακή ορχήστρα παρουσίασαν Μεταβυζαντινά Ρωμαϊκά άσματα και επιλεγμένα τραγούδια από την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη της Μικράς Ασίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την άρτια διοργάνωση.

Παρέστησαν, επίσης, αρκετοί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και του εξωτερικού, πολιτικοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Φθιώτιδος, ακαδημαϊκοί, Διευθυντές υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κλήρος και λαός.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης