Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στους Γ΄ Χαιρετισμούς στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας στη Νέα Υόρκη

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος χοροστάτησε στην Γ’ Στάση των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στη Νέα Υόρκη στις 5 Απριλίου 2024. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν ο εφημέριος της ενορίας Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Δαράτσος και μέλη του ενοριακού συμβουλίου.

Ο περικαλλής ναός της Αγίας Βαρβάρας ιδρύθηκε το 1926 από βιοπαλαιστές Έλληνες μετανάστες. Βρίσκεται δίπλα στη γέφυρα του Μανχάταν, ενώ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εκκλησία αποτέλεσε επίκεντρο μιας ακμάζουσας κοινότητας η οποία έγινε καταφύγιο για τις οικογένειες που μόλις κατέφθανα στην Αμερική και αναζητούσαν θρησκευτική παρηγοριά. Τα μέλη της ενορίας μετακόμισαν στα προάστια κι, ως εκ τούτου, ο αριθμός τους έχει μειωθεί. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αφοσιωμένοι πιστοί που υποστηρίζουν την Εκκλησία και έρχονται εδώ για να προσευχηθούν.

Στην ομιλία του, ο κ. Ελπιδοφόρος είπε: “Φίλοι μου, η Θεοτόκος ήταν και Παρθένος και Μητέρα, και από ένα παράξενο θαύμα, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο οποίος ήταν Παρθένος στην ανθρώπινη υπόστασή του, είναι επίσης ένα είδος Μητέρας για εμάς, εφόσον η Εκκλησία είναι το Σώμα Του και την αποκαλούμε ‘Μητέρα Εκκλησία’. Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι το μυστήριο της μητρότητας της Παρθένου Μαρίας αντικατοπτρίζεται στην ανθρώπινη φύση του Κυρίου μας, διότι Εκείνος ανέλαβε την ανθρώπινη φύση μας εξ ολοκλήρου από εκείνη. Αποκαλούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ‘Μητέρα Εκκλησία’, διότι μας τρέφει και μας στηρίζει μέσω του κανονικού της μανδύα σε όλη την επικράτεια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής”.

Μετάφραση: Θάνος Χρυσανθόπουλος