Ο αγιασμός των υδάτων στον Δνείπερο ποταμό από τον Μητροπολίτη Κιέβου

Του Κώστα Ονισένκο

“Πρέπει να τονιστεί ότι η πόντιση στο νερό ήταν ένα συμβολικό σημάδι μετάνοιας, αλλά δεν την αντικατέστησε και δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. Ο εξαγνισμός από τις αμαρτίες, η ευλογία και η φώτιση δεν προέρχονται από το νερό, αλλά από την πίστη στον Θεό και την ειλικρινή, αληθινή μετάνοια ενώπιόν Του. Και το νερό σημαίνει εξωτερικά, σωματικά, αυτό που επιτυγχάνεται εσωτερικά, πνευματικά, αλλά όχι το αντίστροφο.”

Αυτά ήταν -μεταξύ άλλων- τα λόγια του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του χθες, όταν οι Ορθόδοξοι της Ανατολικής Ευρώπης γιόρτασαν τα Άγια Θεοφάνεια.

Χθες δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί βούτηξαν στα παγωμένα νερά ποταμών, λιμνών και της Μαύρης Θάλασσας, ακολουθώντας ένα παλιό έθιμο των χριστιανών της Ανατολικής Ευρώπης.

Το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου δεν εμπόδισε ακόμα και μικρά παιδιά να τηρήσουν το αγαπημένο έθιμο. Στις περισσότερες περιοχές, τα νερά είχαν καλυφθεί από χοντρό στρώμα πάγου και οι πιστοί βουτούσαν σε συγκεκριμένα σημεία όπου είχαν γίνει ανοίγματα ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος πραγματοποίησε τελετή αγιασμού των υδάτων στον Δνείπερο ποταμό, στο Κίεβο. Κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας πραγματοποίησαν αγιασμό των υδάτων στις περισσότερες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας.