New York Times: Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

Φωτό: ΚΩΣΤΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

“Η Ελλάδα νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και τα ίσα γονικά δικαιώματα την Πέμπτη, καθώς οι νομοθέτες ψήφισαν ένα νομοσχέδιο που έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία και έχει προκαλέσει έντονη αντίθεση από την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας” αναφέρεται στο άρθρο.

Επίσης, τονίζει: “Αν και η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, είναι το πρώτο ορθόδοξο χριστιανικό έθνος που ψηφίζει έναν τέτοιο νόμο. Η χώρα επέκτεινε το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια το 2015, αλλά δεν κατάφερε να επεκτείνει τα ίσα γονικά δικαιώματα τότε.”

Υπενθυμίζει ότι “ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί να περάσει τα νέα μέτρα μετά την σαρωτική επανεκλογή του πέρυσι. Δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο τον περασμένο μήνα ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι θέμα ίσων δικαιωμάτων, σημείωσε ότι παρόμοια νομοθεσία ισχύει σε περισσότερες από 30 άλλες χώρες και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ή «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».”

Αναφέρει ότι εκτός από την αναγνώριση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, η νομοθεσία “ανοίγει το δρόμο για την τεκνοθεσία και παρέχει τα ίδια δικαιώματα και στους δύο γονείς του ιδίου φύλου ως νόμιμο κηδεμόνα του παιδιού”, ενώ μέχρι σήμερα τέτοια δικαιώματα ισχύουν μόνο για τον βιολογικό γονέα.

Ωστόσο, οι New York Times υπογραμμίζουν ότι ο νόμος “δεν παρέχει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα στη παρένθετη μητρότητα” ούτε “παρέχει στα διεμφυλικά άτομα δικαιώματα ως γονείς”.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 176 ψήφους υπέρ και 76 κατά στο κοινοβούλιο των 300 εδρών την Πέμπτη μετά από περισσότερες από 30 ώρες συζήτησης σε διάστημα δύο ημερών.

Τέλος, αναφέρει ότι “η ισχυρή υποστήριξη από τα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης συνέβαλλε στην προώθηση του νόμου”.