Νέο… φιάσκο τύπου Αμμάν προωθεί η Μόσχα, με δεκανίκι τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

© mospat.ru

της Έφης Ευθυμίου

Νέα συνάντηση αντίστοιχη με αυτή που είχε διεξαχθεί πριν από ένα περίπου χρόνο στην Ιορδανία, επιδιώκει ο Μητροπολίτης Ιλαρίων και πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, Βολοκολάμσκ.

Επιμένοντας για άλλη μια φορά στη σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ -με “δεκανίκι” τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο- προωθεί τον διχασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος», ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ δήλωσε ότι η συνάντηση κατά το «σχήμα του Αμμάν» -όταν χαλαρώσουν οι περιορισμοί, που οφείλονται στην πανδημία- “είναι απαραίτητη”.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ουσιαστικά… πιέζει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων να συγκαλέσει νέα συνάντηση, δηλώνοντας πως ο Πατριάρχης Θεόφιλος “προΐσταται του αρχαιότερου ορθόδοξου Πατριαρχείου».

Αντίθετα, αναφερόμενος στην αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη να συγκαλεί τέτοιες συναντήσεις, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε πως αυτό το δικαίωμα χάθηκε, “διότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συντάχθηκε με το σχίσμα, συλλειτούργησε με τους σχισματικούς και έχασε τη νομιμότητα ως πρώτος μεταξύ ίσων στην οικογένεια των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης θελήσει πλέον να συγκαλέσει τέτοιες συναντήσεις, “ορισμένες Εκκλησίες ίσως συμμετάσχουν, αλλά πάρα πολλές, με ποικίλα προσχήματα θα το αποφύγουν”.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας, ακυρώνει τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τα… παραχωρεί -κατά μία έννοια- στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο και “πιέζει” να λειτουργήσει κατά τη βούληση της Μόσχας,

Συνεχίζει επίσης την ένταση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλώνοντας πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος “λαμβάνει αποφάσεις εις βάρος άλλων κατά τόπους εκκλησιών”, δημιουργώντας σχίσμα και εμβαθύνοντάς το.