Νέο Διάκονο χειροτόνησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας στο Orange του Κονέκτικατ

Το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024, στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Orange του Κονέκτικατ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τέλεσε την εις Διάκονο χειροτονία του Στίβεν Σαρηγιάννη.

Ο διάκονος Στίβεν είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και είναι μέλος της ενορίας από μικρή ηλικία, καθώς μεγάλωσε και υπηρέτησε την κοινότητα με διάφορους τρόπους. Έδωσαν το παρών η σύζυγός του, Διακονίσσα Θεοφανία, και η μικρή τους κόρη, Δέσποινα-Αγάπη Φλωρεντία, οι γονείς και ο παππούς του π. Στίβεν (Στυλιανός) Σαρηγιάννης, ο οποίος έχει υπηρετήσει την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για περισσότερα από 69 χρόνια.

Αναφερόμενος στα καλά παραδείγματα και τα πλούσια πνευματικά αγαθά που ενέπνευσαν τον νέο Διάκονο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος είπε: «Σε μια τέτοια ημέρα όπως αυτή, θέλω να αναλογιστείς την πνευματική σου κληρονομιά – τη διακονία, τη θυσία, τις προσευχές, τη διακονία στους άλλους και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος που σε έφερε σήμερα εδώ.

Γύρω σου θα δεις από «νέφος μαρτύρων», όπως αναφέρει η Γραφή. Ρίξε μια ματιά στα πρόσωπα των κληρικών που με χαμόγελο ταξίδεψαν σήμερα στην Ενορία της Αγίας Βαρβάρας, για να πάρουν μέρος στη Χειροτονία σου σε Διάκονο. Ήρθαν για να προσευχηθούν και να σταθούν στο πλευρό σου. Στέκονται πλάι σου για να σε καλωσορίσουν στην αδελφότητα των οπλιτών του Κυρίου, καθώς ψάλλουμε στην Εορτή των Αγίων Πατέρων:

Ὦ θεία παρεμβολή, θεηγόροι ὁπλῖται….

Με τη σειρά του, ο νεοχειροτονηθείς Διάκονος είπε στον Αρχιεπίσκοπο: «Δοξάζω τον Θεό για την ανατροφή μου στα νάματα της ενορίας της Αγίας Βαρβάρας. Αυτή η κοινότητα, με τις οικογένειες που τη συγκροτούν και τις διάφορες διακονίες, με βοήθησαν στην ανατροφή και την καλλιέργειά μου. Αυτή είναι μια γνήσια εκκλησιαστική οικογένεια. Η καθοδήγηση, οι πνευματικές προσπάθειες και η λειτουργική χάρη του π. Πέτρου Ορφανάκου αφήσαν το αποτύπωμά τους. Μου άρεσε να υπηρετώ, και ιδιαίτερα στην Αγία Τράπεζα. Θυμάμαι μια Κυριακή που ένιωσα τη Θεϊκή Χάρη κατά τον Καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων. Σε αυτή την αξέχαστη στιγμή, ήμουν ένα μικρό αγόρι, αλλά ήξερα ότι με καλούσε ο Ιησούς Χριστός. Μέσα μου έπεσε ο σπόρος της διακονίας μέσω της ιεροσύνης, αν και τότε δεν το είχα συνειδητοποιήσει πλήρως… Τώρα, Σεβασμιώτατε, τόσα χρόνια μετά, αυτός ο σπόρος μέσα μου βλάστησε, και στέκομαι μπροστά σας, παρουσία της οικογένειας, των φίλων και των ταγών μου. Με ταπεινότητα επιστρέφω στην εκκλησία στην οποία μεγάλωσα, στην Αγία Τράπεζα όπου ένιωσα το κάλεσμα του Χριστού, για να αφοσιωθώ ψυχή και πνεύματι στον Ιησού Χριστό. Στέκομαι μπροστά σας έτοιμος, αφοσιωμένος και πρόθυμος να ξεκινήσω τη διακονία μου, να εκπληρώσω αυτό για το οποίο έχω κληθεί και να συνεχίσω να το ιεραποστολικό έργο, όπως οι Απόστολοι, όταν με χρειάζονται. Ξέρω ότι είμαι ανάξιος αυτής της Χάριτος, αλλά τολμώ να σταθώ μπροστά σας προσευχόμενος ότι θα αξιωθώ αυτής της ευλογίας.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν πολλοί ιερείς μεταξύ των οποίων οι: Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας π. Ηλίας Βίλλης, ο π. Λουκάς Βερώνης, ο Χάρης Παππάς, ο Νικόλαος Καρλούτσος, ο Νικόλας Δελαβέρης, ο Νικόλαος Λανζαράκης, ο Κωνσταντίνος Κουτρούμπας, ο Μιχαήλ Παλαμάρα, ο Πέτρος Ορφανάκος, ο Τζόσουα Μόσχερ (OCA), ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και ο Διάκονος Ιερεομίας.

Η ενορία παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Διακόνου Στίβεν. Προσβλέπει με μεγάλη προσμονή στην έναρξη της διακονίας του ως Διακόνου για τον Μητροπολίτη Ντιτρόιτ Νικόλαο.

Φωτογραφίες: GOARCH/Δ. Πανάγος / Μετάφραση: Θάνος Χρυσανθόπουλος