Νέες αποκαλύψεις συγκλονίζουν τη Γεωργιανή Εκκλησία

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γεωργία τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούσαν τις συνομιλίες διπλωματών, πολιτικών καθώς και όλων των Μητροπολιτών και ιερέων της Εκκλησίας της Γεωργίας.

Όπως αναφέρουν τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης, η διαρροή ήρθε από πρώην μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Γεωργίας, το οποίο διοχέτευσε στο διαδίκτυο τα αρχεία με τις παράνομες υποκλοπές.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, οι κρατικές υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των μελών της Ιεράς Συνόδου, του Πατριάρχη Γεωργίας, των βοηθών του, των επισκόπων, ιερέων και μοναχών.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν τηλεφωνικές συνομιλίες που περιέχουν πληροφορίες για τις πολιτικές τους απόψεις, τις δραστηριότητες τους, και την προσωπική τους ζωή.

Το τηλεοπτικό κανάλι Formula TV ανέφερε ότι από τα δεδομένα που διέρρευσαν προκύπτουν μεταξύ άλλων, στενές σχέσεις μεταξύ κληρικών και καλογριών, καθώς και περιστατικά παιδοφιλίας αλλά και συστηματική χρήση ναρκωτικών ουσιών, ακόμη και μέσα στην εκκλησία.

Ακόμη, τα αρχεία αποκαλύπτουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ εκπροσώπων του Πατριαρχείου Γεωργίας και της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων παράνομων ή νόμιμων δραστηριοτήτων του Γεωργιανού κλήρου στη Ρωσία.

Αναφέρουν επίσης πληροφορίες για τον ίδιο τον Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία, οι οποίες είχαν δημοσιευθεί και παλαιότερα από τα γεωργιανά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, ότι στο διάστημα 1956-1960 σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας, το 1959 χειροτονήθηκε από τον Ρώσο Πατριάρχη Αλέξιο, ενώ συνεργάστηκε με την KGB με το ψευδώνυμο “Iverian”.

Επίσης, σύμφωνα με τα έγγραφα, η -με μεγάλη επιρροή- βοηθός του Πατριάρχη Ηλία, Shorena Tetruashvilli, επρόκειτο να εγκαταλείψει τη θέση της στη δεκαετία του 1990. Παραμένει ωστόσο μέχρι και σήμερα, κατόπιν αιτήματος του Ρωσικού Πατριαρχείου, όπως αναφέρει το JAM News.

Εκπρόσωπος του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργίας, ο Andria Jagmaidze, τόνισε στα ΜΜΕ ότι δεν θα βιαστούν να προχωρήσουν σε κάποιον σχολιασμό ακόμη.

“Είναι πολύ άσχημο εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές για παράνομες υποκλοπές. Ωστόσο, όλοι έχουμε δει πολλές παραποιήσεις στις τηλεοπτικές εκπομπές, συκοφαντίες και έχουμε συνηθίσει το θλιβερό γεγονός ότι οι ειδήσεις “δημιουργούνται”, δεν καλύπτονται μόνο”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου.

Τα γεωργιανά ΜΜΕ ωστόσο αναφέρουν ότι και ο ίδιος ο Jagmaidze εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς φέρεται να έχει ζητήσει από τον ειδικό εκπρόσωπο του πρωθυπουργού της Γεωργίας για τις σχέσεις με τη Ρωσία, να βοηθήσει τα μέλη της οικογενείας του ώστε να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα.

Το γραφείο γενικής εισαγγελίας της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι “ξεκίνησε έρευνα -με βάση αναφορές των ΜΜΕ- για την παραβίαση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας.

Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δήλωσαν από την πλευρά τους ότι “είναι έτοιμοι να συνεργαστούν στενά σε κάθε στάδιο της έρευνας που θα διεξάγει η Εισαγγελία”.

Αρκετοί εξέχοντες δημοσιογράφοι και πολιτικοί, έχουν επιβεβαιώσει ότι τα έγγραφα περιλαμβάνουν τηλεφωνικές τους συνομιλίες και αλληλεπίδραση στα social media με στελέχη της Εκκλησίας.