Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: Αν οι Ρώσοι είχαν έρθει στη Σύνοδο της Κρήτης, η κατάσταση με το Ουκρανικό θα ήταν διαφορετική

της Έφης Ευθυμίου

Την άποψη ότι δεν πρέπει να κλείσει η πόρτα του διαλόγου με τη Ρωσική Εκκλησία, διατύπωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ.

Μιλώντας στον δεύτερο γύρο των συζητήσεων της εσπερίδας για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τον πόλεμο, ο κ. Γαβριήλ τόνισε πως για την Εκκλλησια της Ελλάδος το ουκρανικό είναι μείζον θέμα, για αυτό και ένα χρόνο μετά το 2018, αποφάσισε η Εκκλησία της Ελλάδος σχεδόν ομόφωνα την αναγνώριση του Αυτοκεφαλου.

“Ήμασταν οι πρώτοι μετά τη Μητέρα Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Διαχρονικά η Εκκλησία της Ελλάδος στοιχιζόταν με το Οικουμενικό ΠΑτριαρχείο, διότι θεωρεί ότι η Κωνσταντινούπολη ορθοτομεί τον λόγο της αλήθειας”, σημείωσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας.

Όπως υπογράμμισε, οι αλλαγές που θα βλέπουμε να γίνονται στη ρωσική εκκλησιαστική σκηνή, θα είναι πάντα απόρροια των πολιτικών εξελίξεων. Ο πόλεμος ήδη φτάνει τον έναν χρόνο, κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί, ιδιαίτερα αν εμπλακεί και η Κίνα. Στην πορεία θα συναντηθεί με τα ενδιαφέροντα της Ρωσίας, και με προσπάθειες να αγοράσουν εδάφη, καθώς το θέμα των τροφίμων θα απασχολήσει τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.

Ο τωρινός Πατριάρχης Μόσχας άλλαξε την πολιτική σε σχέση με τον προκάτοχο του Αλέξιο, ενώ ο τωρινός Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος έχει διαφορετική προσωπικότητα από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. “Θα δούμε στην πορεία τι θα σηματοδοτήσει”, σημείωσε ο κ. Γαβριήλ.

Πρόσθεσε δε ότι “η Εκκλησία της Ελλάδος θα αναμένει πάντοτε τις πρωτοβουλίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις οποίες θα είμαστε έτοιμοι να διακονήσουμε. Θεωρώ ότι η πόρτα του διαλόγου δεν πρέπει να κλείσει ποτέ. Πάντα το Πατριαρχείο πρέπει να έχει ανοιχτό το διάλογο με τη Ρωσία, καθώς τα εκκλησιαστικά ζητήματα μπορούν να προηγηθούν των λύσεων που θα έρθουν στην πολιτική”.

Εκτιμά δε ότι θα βλέπουμε συνεχή κλιμάκωση των εντάσεων από τη Ρωσία. Υπενθύμισε δε ότι στη διάρκεια της 11ης Συνέλευσης του Παγκοσμίου ΣΥμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη τον Σεπτέμβριο, είχαν όλοι (Προτεστάντες, Καθολικοί κ.α.) μια στάση απόλυτα επικριτική στη Ρωσία κυρίως στο θέμα της δικαίωσης του πολέμου.

“Η αντιπροσωπεία της Μόσχας στην Καρλσρούη είχε έναν χαρακτήρα μαρτυρικό, ξεκάθαρη εικόνα ότι “καταλάβετε, δεν έχουμε ελευθερία λόγου”. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αδερφοί μας χριστιανοί”, τόνισε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας.

Στην Κρήτη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, οι Ρώσοι δεν ήλθαν, παρότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε υποχωρήσεις, υπερέβαλλε εαυτόν σε σημείο που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα είχε κάνει τόσες πολλές παραχωρήσεις. Αν είχαν έλθει οι Ρώσοι στη σύνοδο στην Κρήτη, η κατάσταση με το ουκρανικό σήμερα θα ήταν διαφορετική, δήλωσε.

Σημείωσε δε ότι θα πρέπει όλες οι Εκκλησίες να τονίσουμε την απόλυτη ταύτιση μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Βασικό είναι να παραμείνει η πόρτα του διαλόγου ανοιχτή με τη Ρωσική Εκκλησία, τόνισε ο κ. Γαβριήλ.

Αναφερόμενος δε στον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της προπαγάνδας, δήλωσε πως η πανδημία, ανέδειξε το πρόβλημα της προπαγάνδας μέσω των μέσων κοινωνικής δκτύωσης. Ο ευσεβισμός που προέρχεται από τη ρωσική νοοτροπία, προέρχεται από όλα τα κοινωνικά θέματα, δεν έχει σχέση καμία με την Εκκλησία. “Αυτό που προσπαθεί να δημιουργήσει η Ρωσική Εκκλησία με χρηματοδότηση ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, έχει να κάνει με μια ορθοδοξία λαϊκότερη μεν αλλά όχι τόσο ορθόδοξη”.

Φωτό: Χρήστος Μπόνης / EUROKINISSI
Φωτό: Χρήστος Μπόνης / EUROKINISSI
Φωτό: Χρήστος Μπόνης / EUROKINISSI