Νέα ηγουμένη στην Ιερά Μονή Παλιανής

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021, στο καθολικό της ιστορικής Ιεράς Μονής Παλιανής πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγουμένης και ηγουμενοσυμβουλίου.

Οι γηραιές μοναχές, με στοργική αγάπη φιλοξενούν τους προσκυνητές που συρρέουν όχι μόνο από το Ηράκλειο και τη Μεσσαρά αλλά από όλο το νησί, για να προσκυνήσουν την Κυρία Παληανή και να πάρουν τη χάρη της Αγίας Μυρτιάς, του αιωνόβιου αυτού δέντρου που στέκει επιβλητικά στο κέντρο της μονής με τα σταυροειδή κλαδιά του, θυμίζοντας σε όλους την αέναη θαυματουργική παρουσία της Παναγίας.

Επίσης, αξιοθαύμαστη και αξιοσημείωτη είναι η από παλαιοτάτων χρόνων παράδοση των μοναζουσών να φτιάχνουν εργόχειρα, μοιράζοντάς τα ως ευλογία στους πιστούς.

Με την κοινή προσευχή του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Αρχιμ. Μεθοδίου Βερνιδάκη και των μοναζουσών κατά το πέρας του εσπερινού, διεξήχθη η εκλογική διαδικασία σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς νόμους κατά την οποία εξελέγη παμψηφεί η Οσιωτάτη μοναχή Θεολογία Βουλγαράκη ως νέα καθηγουμένη, παίρνοντας το τιμόνι της παλαιότερης (Παλη-ανή) γυναικείας ιστορικής Ιεράς Μονής της Κρήτης.

Το νέο ηγουμενοσυμβούλιο αποτελείται από την Οσιωτάτη μοναχή Ευγενία Αρβανιτάκη και την Οσιωτάτη μοναχή Φιλοθέη Μαραγκάκη.

Η νέα καθηγουμένη Θεολογία, γεννήθηκε στον Πύργο Μονοφατσίου από χριστιανική οικογένεια.

Ο κατά σάρκα αδερφός της, Αρχιμ. Παρθένιος Βουλγαράκης, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οδηγήτριας Μεσσαράς, αποτέλεσε και αποτελεί ωροδείκτη στην πνευματική ζωή της.

Από τα νεανικά της χρόνια, αφιέρωσε τη ζωή της στο μοναστήρι της Παλιανής, ασκούμενη τις αρετές της μοναχικής πολιτείας.

Ταπεινή, φιλόθεη, φιλομόναχη, φιλακόλουθη και διακριτική μοναχή αλλά και τόσο αγαπητή στις γηραιές μοναχές, που της εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση της μοναχικής τους πολιτείας.

Όποιος γνωρίζει την αδελφή Θεολογία, και από σήμερα καθηγουμένη Θεολογία, παρατηρεί την πραότητα και την ήρεμη πνευματική της ζωή, αφού αθόρυβα τόσα χρόνια φροντίζει τις μοναχές και στέκεται ακλόνητη στα προβλήματα υγείας τους.

Από παιδί θαύμαζα την ασκητικότητα και τη σεμνότητά της όπου πολλές φορές γινόταν πόλος έλξης πολλών νέων.

Συνομιλίες αξέχαστες, με πνευματικές αναφορές που πάντοτε θα τις κρατώ ως παρακαταθήκη στα πρώτα βήματα των πνευματικών μου αναζητήσεων.

Στο άκουσμα της ανάδειξής της ως νέα ηγουμένη της μονής που στολίζει τον τόπο όπου ζω, η νεότητα προσμένει την πνευματική ευφορία που τόσο πολύ αναζητά από το μοναστήρι.

Πηγή: e-mesara.gr