Νέα αιτία σύγκρουσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο το θέμα της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας για το Πατριαρχείο Μόσχας

© foto.patriarchia.ru

Του Κώστα Ονισένκο

Στο ενδεχόμενο να προχωρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας για την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων χρησιμοποίησε αυτή την αφορμή προκειμένου για ακόμα μια φορά να επιτεθεί κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου με αιχμή το ουκρανικό ζήτημα. Ειδικότερα, δήλωσε:

“Δεν θα ήθελα να κάνω οποιεσδήποτε προβλέψεις για τις μελλοντικές κινήσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά βλέπουμε που οδήγησε η νομιμοποίηση του σχίσματος στην Ουκρανία. Υποσχέθηκε εκεί πέρα σε όλους -και στις αρχές της χώρας και στους θρησκευτικούς λειτουργούς- ότι θα υπάρξει ίαση του σχίσματος, ότι όλοι οι ορθόδοξοι θα ενωθούν.

Αλλά εξαρχής ήταν κατανοητό ότι σε τέτοια βάση, στην οποία πρότεινε να ενωθούν, αυτή η ένωση δεν μπορεί να συντελεστεί.

Βλέπουμε τι συνέβη στην Ουκρανία. Βλέπουμε ποια ήταν η πολιτική μοίρα του Ποροσένκο. Βλέπουμε ότι το σχίσμα όχι μόνο δεν γιατρεύτηκε αλλά αντίθετα, εμβάθυνε. Και εγώ ελπίζω ότι στην Βόρεια Μακεδονία δεν θα συμβεί αυτό που συνέβη στην Ουκρανία.”