Να έρθουν οι νέοι αλλά να αξίζουν

Τα «περιβάλλοντα» στις Μητροπόλεις έχουν αρχίσει και ανησυχούν μετά την τολμηρή κίνηση του Μητροπολίτη Περιστερίου να ζητήσει «επιτροπεία» από την Ιερά Σύνοδο.

Τώρα που δίνει τον δυσκολότερο αγώνα της ζωής του κατάλαβε ο κ. Κλήμης πως το καλύτερο -ελλείψει νούμερο δύο στελέχους σε μία Μητρόπολη που δεν έχει Πρωτοσύγκελλο- να αναλάβει τα ηνία το ανώτατο όργανο διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αυτή η ενέργεια του Μητροπολίτη Περιστερίου θορύβησε τους συνεργάτες άλλων Μητροπολιτών που, πολλά χρόνια είναι η αλήθεια, έχουν σοβαρά προβλήματα που τους εμποδίζουν να ασκήσουν τη διοίκησή τους.

Δεν αναφέρομαι σε σωματικά προβλήματα αλλά σε θέματα πνευματικής διαύγειας. Αναρωτιούνται πολλοί πότε θα τολμήσουν οι 90χρονοι ή και οι πνευματικά ασταθείς, για να το θέσω κομψά, Μητροπολίτες θα δώσουν τόπο στα νιάτα.

Σε κληρικούς με σπουδές, με επαφή με την πραγματικότητα και όρεξη για δημιουργία, να αναλάβουν να προχωρήσουν πιο πέρα τις μητροπόλεις. Γιατί αν αυτοί που θα έρθουν να είναι χωρίς παιδεία και στον… κόσμο τους και με όνειρο μόνο να «αράξουν» σε μια καρέκλα, τότε καλύτερα να κάτσουν στα αυγά τους.

Κάνουν τα στραβά μάτια

Αυτό το «παραμύθι» της επιμόρφωσης του κλήρου και των ψυχομετρικών τεστ πριν γίνουν κληρικοί το έχουμε ακούσει πολλές φορές. Γράφτηκε κατά κόρον, μετά το περιστατικό με το βιτριόλι, πως θα είναι ένα από τα μέτρα που θα θεσπίσει η ιεραρχία για τη «νέα γενιά» κληρικών.

Πολλές φορές υπήρχαν κριτήρια αυστηρά για να γίνει κάποιος ιερέας. Το θέμα είναι πόσο συνεπείς είναι οι αρχιερείς που τους χειροτονούν και δεν κάνουν τα στραβά μάτια στις δικλείδες ασφαλείας.

Πόσο θα απαιτούν να γίνονται στην πραγματικότητα τα ψυχομετρικά τεστ ή να έχουν οι υποψήφιοι τα επιμορφωτικά εχέγγυα. Γιατί αν θέλει ο Μητροπολίτης τότε βρίσκει τρόπους να ξεπεράσει αυτές τις «τεχνικές» δυσκολίες.

Είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν Μητροπολίτες που χειροτόνησαν αφειδώς τις πιο προβληματικές περιπτώσεις κληρικών που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα.

Υπάρχουν και άλλοι που περιμάζεψαν τους πιο προβληματικούς κληρικούς και έχουν κάνει «φωλιά» προβλημάτων στις Μητροπόλεις τους.

Δεν έχουν μείνει και πολλά

Βγήκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με μία εργασία – καλά μελετημένη είναι η αλήθεια – και αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης να βαφτίσει «δασικές» όσες εκτάσεις έχουν απομείνει στα μοναστήρια.

Το ίδιο κράτος που πριν δεκαετίες τα είχε βαφτίσει, με σφραγίδες και αποφάσεις, καλλιεργήσιμα και εκμεταλλεύσιμα τα χαρακτηρίζει τώρα ο υπουργός περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας δασικά.

Τρεις είναι οι αλήθειες. Πρώτον δεν έχουν μείνει και τόσα πολλά όσα φημολογείται.

Δεύτερον, αρχεία να αντικρούσουν την άποψη του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έχουν όλα τα μοναστήρια και αυτά που καταγράφει ο Ιερώνυμος δεν είναι το σύνολο της μοναστηριακής περιουσίας.

Και, τρίτον, τα ίδια τραβάει και ο κόσμος με τις αποφάσεις Σκρέκα. Μόνο που ο ιδιώτης παλεύει μόνος και η Εκκλησία θα έχει αποτέλεσμα αν δράσει συντονισμένα και όχι σπασμωδικά.