Μόσχας για Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Η Σερβική Εκκλησία έχει τα αποκλειστικά κανονικά δικαιώματα στη Β. Μακεδονία

Από το Βελιγράδι την περιμέναμε, από την Μόσχα ήρθε. Ο λόγος για την πρώτη αντίδραση στη χθεσινή ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποία δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία, την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο.

Και ενώ μετά την αρχική έκπληξη και τη συζήτηση γύρω από την κίνηση του Φαναρίου το ενδιαφέρον είχε εστιάσει στο Βελιγράδι και στο πώς θα απαντήσει το Πατριαρχείο Σερβίας (ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του Πατριάρχη της Σερβίας Πορφύριου πριν από λίγες ημέρες με εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Β. Μακεδονίας η οποία υποδήλωνε εξελίξεις από την πλευρά της Σέρβικης Εκκλησίας), η –πρώτη- αντίδραση ήρθε από τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο γραμματέας του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Ιγκόρ Γιακιμτσούκ, ανέφερε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζει τα αποκλειστικά κανονικά δικαιώματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία.

«Η θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα λάβει υπόψη κατά κύριο λόγο την προσέγγισή του προβλήματος από την πλευρά της Σερβικής Εκκλησίας, στην οποία συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε αποκλειστικά κανονικά δικαιώματα στη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθιερέας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε χθες ότι δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία “την ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας αυτής υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο”.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζεται στο ανακοινωθέν, θεραπεύει την πληγή του σχίσματος και ρίχνει στην πληγή των εκεί αδελφών Ορθοδόξων, “λάδι και οίνο”.

Διευκρινίζει δε ότι επαφίεται στην Εκκλησία της Σερβίας να ρυθμίσει τα μεταξύ της διοικητικά ζητήματα με την Εκκλησία στη Βόρεια Μακεδονία.

Καθιστά δε σαφές ότι αποκλείει τον όρο “μακεδονική” και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης “Μακεδονία”, και αναγνωρίζει το όνομα της Εκκλησίας ως “Αχρίδος”.

Υπόσχεται δε ότι θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται για την πρόοδο και σταθερότητα της εκκλησιαστικής οντότητας της Αχρίδος.