Μόσχας: Ακυρώνει τις αποφάσεις της Αλεξάνδρειας για τον “Έξαρχο”, εκτοξεύει απειλές κατά του Πατριαρχείου Ρουμανίας

Ως “παράνομη και άκυρη” απέρριψε το Πατριαρχείο Μόσχας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την καθαίρεση του “Έξαρχου” της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας συνεδρίασε την Τρίτη 12 Μαρτίου υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου, στη Μονή Ντανίλοφ.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας πριν από ένα περίπου μήνα για την καθαίρεση του “Πατριαρχικού Επιτρόπου εν Αφρική”, Επισκόπου Ζαράισκι Κωνσταντίνου, ο οποίος διέπραξε σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Θρόνου, διανομή αντιμηνσίων, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.), ενώ κατεδίκασε και πάλι τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο με βάση την εθνικότητα.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας κήρυξε “άκυρη” την απόφαση αυτή, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τον Επίσκοπο Ζαράισκι Κωνσταντίνο ως “Πατριαρχικό Έξαρχο Αφρικής”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Νοεμβρίου 2022, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είχε καθαιρέσει και τον πρώτο «εν Αφρική Έξαρχο» του Πατριαρχείου Μόσχας από το υψηλό υπούργημα της αρχιεροσύνης, τέως Μητροπολίτη Κλιν.

Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας συζήτησε επίσης και τις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε το Πατριαρχείο Ρουμανίας, αναφορικά με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ρουμανίας στο τέλος Φεβρουαρίου, ελήφθησαν αποφάσεις για τη δημιουργία νέας θρησκευτικής δομής εντός των ορίων της Ουκρανίας.

Επίσης, η Μητρόπολη Βεσσαραβίας (που πρόσκειται στο Πατριαρχείο Ρουμανίας) δέχθηκε στις τάξεις της αρκετούς κληρικούς που αποχώρησαν από τη Μητρόπολη Κισινάου (της Ρωσικής Εκκλησίας).

Η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας στο ανακοινωθέν της μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, αναφέρει “με βαθιά λύπη ότι τα ψηφίσματα της Συνόδου της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τους ιερούς κανόνες”.

Προειδοποιεί δε ότι η περαιτέρω εφαρμογή των ψηφισμάτων θα “οδηγήσει αναπόφευκτα σε σοβαρές συνέπειες τόσο για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής και της Ρουμανικής Εκκλησίας όσο και για την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύνολό της”.

Σημειώνει ακόμη ότι οι Ρουμάνοι Ορθόδοξοι κληρικοί που επέστρεψαν στη Μητρόπολη Βεσσαραβίας, “δεν ανήκαν στην πραγματικότητα ούτε στην τελευταία, ούτε στο Ρουμανικό Πατριαρχείο συνολικά. Τιμωρήθηκαν για παραβίαση του ιερατικού τους όρκου και άλλων κανονικών παραπτωμάτων και όχι λόγω της ιδιότητάς τους στη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία δεν μπορούν να ανήκουν εξαιτίας απουσίας επιστολής αποδέσμευσής τους”.

Μάλιστα, η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας ανέθεσε στον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος, να μελετήσει περαιτέρω το θέμα των ενεργειών του Πατριαρχείου Ρουμανίας και να υποβάλει “άμεσα προτάσεις προς εξέταση από την Ιερά Σύνοδο”.

Έφη Ευθυμίου