Μόσχα: Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις κινήσεις του Φαναρίου στη Β. Μακεδονία

Αναστάτωση” συνεχίζει να προκαλεί στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η αιφνιδιαστική κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, να προχωρήσει στην αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο.

Και ενώ αναμένουμε την πρώτη επίσημη αντίδραση του Πατριαρχείου Σερβίας, δηλώσεις για την αναγνώριση της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, έκανε ο Μητροπολίτης Λόβετς Γαβριήλ, του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, αλλά και ο Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, αντιπρόεδρος του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο Μπαλασόφ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS, τόνισε πως η αναγνώριση της ΕΚκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας από την Κωνσταντινούπολη, ήταν “μια κατάφωρη εισβολή με πολιτικά κίνητρα, στην αρμοδιότητα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθιερέας της Ρωσικής Εκκλησίας τόνισε πως “Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, αποφάσισε και πάλι να ενεργήσει ως ο μοναδικός διαμεσολαβητής για τις τύχες ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου, ως ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος διαιτητής σε όλα τα εκκλησιαστικά ζητήματα.

Έχει προχωρήσει σε μια κατάφωτα αντικανονική και πολιτικά υποκινούμενη παρείσφρηση στη δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ωστόσο, μια νόμιμη απόφαση για το καθεστώς της Ορθόδοξης ΕΚκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, μπορεί να ληφθεί μόνο από το Συμβούλιο των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση χωρίς τη συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν θα αναγνωριστεί από την Εκκλησία της Ρωσίας. Ελπίζω πως ούτε οι άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες θα το πράξουν”.

Μητροπολίτης Λόβετς (Πατριαρχείο Βουλγαρίας): Η κίνηση αυτή θα φέρει περισσότερα προβλήματα στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Μιλώντας στη βουλγαρική ιστοσελίδα BNT, ο Μητροπολίτης Λόβετς τόνισε πως η κίνηση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, “θα φέρει περισσότερα προβλήματα για την Ορθόδοξη Εκκλησία”.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από οποιαδήποτε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Ο Μητροπολίτης της Βουλγαρικής Εκκλησίας ανέφερε πως “δεν ξέρω τι θα συμβεί, πώς θα αντιδράσει η Εκκλησία της Σερβίας και άλλες Εκκλησίες, αλλά αυτό είναι μια αφορμή για να ενταθεί το σχίσμα”.

Και συνέχισε λέγοντας: “η Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Σερβίας από τη δεκαετία του 1920, και αναγνωρίζεται από όλες τις Ορθόδοξες ΕΚκλησίες ανά τον κόσμο. Επομένως, σύμφωνα με τους κανόνες, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε το δικαίωμα να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, ή μια Πανορθόδοξη Σύνοδος”.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Λόβετς, υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα. Στην Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας δεν μπορεί να δοθεί το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, διότι αυτό είναι το ιστορικό όνομα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για το διάστημα 1018-1767.

Μάλιστα, τόνισε πως το 2017 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε πως αναγνωρίζει το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ως Μητέρα Εκκλησία.

“Αρχικά η Εκκλησία μας σκόπευε να βοηθήσει στην αναγνώριση, αλλά λόγω του ζητήματος του ονόματος, η διαδικασία καθυστέρησε”.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Ντεμπόρ και Κίτσεβο Τιμόθεος, τόνισε πως υπάρχουν κάποιες ΕΚκλησίες που δεν θα συμφωνήσουν με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

“Για αυτό ψάχνουμε τρόπο να αναγνωριστούμε από όλους, και όχι από μεμονωμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Αυτή είναι η επιθυμία μας, για αυτό προσευχόμαστε”, ανέφερε ο Μητροπολίτης Τιμόθεος.