Μονή Κηπίνας: Το εντυπωσιακό μοναστήρι της Ηπείρου, χτισμένο μέσα σε βράχο

© vema.com.au

Η Ιερά Μονή Κηπίνας έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα ως ένα από πιο εντυπωσιακά μοναστήρια στην περιοχή της Ηπείρου. Η Μονή, η οποία βρίσκεται στον νομό Ιωαννίνων, στα Τζουμέρκα, φέρεται να έχει πάρει το όνομά της από τους εντυπωσιακούς κήπους που φρόντιζαν οι μοναχοί που εγκαταστάθηκαν πρώτοι στην περιοχή.

Μέχρι και σήμερα κυριαρχούν δύο εκδοχές αναφορικά με την ίδρυση του μοναστηριού. Σύμφωνα με την πρώτη, φέρεται να ιδρύθηκε το 1212 από τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή από μοναχούς της Μονής Βύλιζας.

Κατά τον 18ο αιώνα το μοναστήρι ξεχώριζε για το έντονο και ιδιαίτερα σημαντικό φιλανθρωπικό έργο των μοναχών, οι οποίοι στήριζαν οικονομικά δεκάδες οικογένειες της περιοχής που αντιμετώπιζαν προβλήματα βιοπορισμού. Σπουδαίο το έργο της Μονής και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς αποτελούσε το ‘’Κρυφό Σχολειό’’ της περιοχής, ενώ ήταν και ‘’καταφύγιο’’ για τους αγωνιζόμενους Έλληνες. Προς το τέλος του 19ου αιώνα η Μονή εγκαταλείφθηκε.

Οι επισκέπτες της Μονής μένουν εντυπωσιασμένοι από το φυσικό κάλλος της περιοχής που την περιβάλλει, καθώς και από τη διαδρομή για το μοναστήρι, που είναι χτισμένο μέσα σε βράχο. Για να φτάσει κάποιος στο μοναστήρι θα πρέπει να περπατήσει μία ξύλινη σκάλα σε ένα απότομο μονοπάτι. Το Καθολικό, μάλιστα, έχει στέγη τον ίδιο τον βράχο, ενώ ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει τοιχογραφίες από τον 17ο αιώνα. Ο ναός έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς. Τα κελιά έχουν ανακαινιστεί περί τα μέσα του 20ου αιώνα, με βάση σχετική μελέτη που είχε εκπονηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο ισόγειο υπάρχει χώρος καθιστικού, ενώ από τον όροφο μπορεί κάποιος να θαυμάσει μία εντυπωσιακή θέα.

Το αίσθημα το γαλήνης και της κατάνυξης στους επισκέπτες που βρίσκονται στο ξεχωριστό αυτό μνημείο της Ορθοδοξίας είναι έντονο.

Το μοναστήρι να είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι ανδρώο.

Πηγή: vema.com.au

© vema.com.au
© vema.com.au