Μοναδικό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Αγιο Χρυσόστομο Σμύρνης

Ο π. Χριστόφορος Λιόλιος μιλά για την πρωτοβουλία του Ι. Ν. Αγ. Κων/νου και Ελένης Ιπποδρομίου να αφιερώσει το ναό στη μνήμη του μεγάλου εθνοϊερομάρτυρα, «πρότυπο αυτοθυσίας για τους κληρικούς»

Από τον ΣΩΤΗΡΗ ΛΕΤΣΙΟ

«Για εμάς τους κληρικούς ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης είναι ένα πρότυπο αυτοθυσίας. Στα δύσκολα απέδειξε πως έβαλε πάνω από όλα την αγάπη προς την πατρίδα και την ορθόδοξη πίστη. Για αυτό και αποτελεί παράδειγμα και για όλους τους Έλληνες, που έχουμε ξεχάσει και δεν τιμάμε τους ήρωες μας».Αυτό υπογραμμίζει ο π.Χριστόφορος Λιόλιος, προιστάμενος στον Ι.Ν Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή Ιπποδρομίου στην Θεσσαλονίκη,ο οποίος μίλησε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια», σχετικά με το παρεκκλήσιο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, το πρώτο στην Θεσσαλονίκη το οποίο είναι αφιερωμένο στην μνήμη αυτού του εθνομάρτυρα .

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο ναό τον Φεβρουάριο του 2022-συνεχίζει ο π.Χριστόφορος -διαπίστωσα ότι ο ναός είχε ενσωματωμένο στην δεξιά πλευρά αυτό το παρεκκλήσι, το οποίο συνδέεται μέσω μιας πόρτας με τον κυρίως ναό. Το παρεκκλήσι δεν ήταν αφιερωμένο σε κάποιο συγκεκριμένο άγιο. Με βάση λοιπόν το γεγονός ότι φέτος τιμάμε τα 100 χρόνια απ΄ την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και το ότι στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένας ναός με το όνομα του Αγίου Χρυσοστόμου, σκεφθήκαμε με την εκκλησιαστική επιτροπή να αφιερώσουμε αυτο το παρεκκλήσι στην μνήμη του. Προφανώς χτίστηκε με την προοπτική να αφιερωθεί κάποια στιγμή σε κάποιον άγιο, αλλά εντούτοις δεν είχε αναληφθεί έως σήμερα κάποια σχετική πρωτοβουλία»τονίζει ο π.Χριστόφορος.

«Την πρότασή μου αυτή την ανακοίνωσα μέσα στο καλοκαίρι και στον μητροπολίτη Θεσσαλονικής κ.Άνθιμο, την οποία αμέσως αποδέχτηκε και έτσι ξεκινήσαμε αμέσως την πραγματοποίηση του σχεδίου αυτού, για να αποκτήσει ο άγιος το δικό του σπίτι στην πόλη» σημειώνει ο π.Χριστόφορος και συνεχίζει:«Το παρεκκλήσι διαθέτει λίγες αγιογραφίες όπως και Αγία Τράπεζα, ενώ ούτε και εγκαίνια έχουν γίνει. Απλώς τους χειμερινούς μήνες-λόγω του κρύου-τελούνται κάποιες φορές εκεί εσπερινοί. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες εργασίες διακόσμησης στο παρεκκλήσι, τοποθετήσαμε καθίσματα και βάλαμε ιερά σκεύη προκειμένου να είναι ο χώρος λειτουργικός. Η μνήμη του Χρυσοστόμου Σμύρνης τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Έτσι λοιπόν διοργανώσαμε ένα εορταστικό διήμερο στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου. Την παραμονή της εορτής-το απόγευμα-πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Φωτεινής-η οποία υπήρξε ο κεντρικός μητροπολιτικός ναός της Σμύρνης-και ακολούθησε πανηγυρικός εσπερινός και ομιλία με θέμα τα 100 έτη από το μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Δεν έχει διασωθεί κάποιο λείψανο του αγίου αυτού, αφού ως γνωστόν ο Χρυσόστομος Σμύρνης κατακρεουργήθηκε στα χέρια των Τούρκων»τονίζει ο π.Χριστόφορος και συμπληρώνει: «Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των εκδιωχθέντων και αναιρεθέντων Μικρασιατών κατά την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Και στο τέλος έλαβε χώρα η τελετή αγιασμού στο παρεκκλήσιο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης» αναφέρει ο π.Χριστόφορος.

«Έχουμε επίσης ενημερώσει τα σχολεία της ενορίας μας για την ύπαρξη του παρεκκλησίου, έτσι ώστε να επισκεφτούν οι μαθητές το ναό και να ενημερωθούν μέσω κάποιων ομιλιών για όλα τα ιστορικά γεγονότα του 1922 αλλά και για τον άγιό μας»αναφέρει ο π.Χριστόφορος ως προς τα μελλοντικά σχέδια και συνεχίζει:«Έχουμε επίσης πληροφορηθεί ότι υπάρχουν σε άλλους ναούς της χώρας άμφια του Χρυσοστόμου. Έχω κατά νου το επόμενο διάστημα να τα ζητήσω έτσι ώστε να τα φιλοξενήσουμε για λίγες ημέρες και να δοθεί η ευκαιρία να τα επισκεφτούν οι πιστοί. Έως το τέλος της χρονιάς θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε και κάποιες εκδηλώσεις για να τιμηθεί η Μικρασιατική Καταστροφή» καταλήγει ο π.Χριστόφορος.

Ο Ι.Ν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αποτελεί ενοριακό ναό της Ι.Μ Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδρομίου, στο κέντρο της πόλης. Εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα τον Β’ το 1984 και αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά ναό αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο, που οικοδομήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Ο ίδιος ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Μέγας διέμεινε σε κοντινό με τον συγκεκριμένο ναό ανάκτορο κατά τα έτη 322–323. Ο πρώτος χρονολογικά ναός λειτουργούσε σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ήδη από τα τέλη του 15ου αιώνα. Στις 6 Ιουλίου 1566 μαρτύρησε δια πυρός έμπροσθεν του παλαιού ναού ο άγιος οσιομάρτυς Κύριλλος ο Θεσσαλονικεύς. Τα ιερά λείψανα του οσιομάρτυρος ανευρέθηκαν την 19η Αυγούστου 1972 κατά την ανέγερση του νέου ιερού ναού.
Σήμερα στην κατακόμβη του ναού διατηρούνται κατάλοιπα του ρωμαϊκού ιππόδρομου της πόλης. Επίσης από τον Απρίλιο του 2022 διαμορφώθηκε και λειτουργεί ενοριακό κειμηλιαρχείο, με σημαντικές ιστορικές εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια.

Η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Μικρασιατικό Ελληνισμό καθώς στην συνοικία πέριξ του ναού εγκαταστάθηκαν πολλές οικογένειες μικρασιατών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Αγία Ελένη άλλωστε ήταν μικρασιάτισσα καθώς γεννήθηκε στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας, στην πόλη Δρέπανο που αργότερα μετονομάσθηκε προς τιμής της Ελενόπολις. Στην ενορία αυτή οι Μικρασιάτες πρόσφυγες εκόμισαν και εναπέθεσαν την ιστορική παλαιολόγεια εικόνα της Παναγίας της των Πάντων Ελπίδος. Ο ναός κατέχει ως θησαύρισμα τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού καθώς και πολλά ιερά λείψανα όπως του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, της Αγίας Ελένης της Ισαποστόλου, του Αγίου Κυρίλλου του Θεσσαλονικέως κ.α.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”