Μοναχοί στην Κανάγκα μένουν σε αποθήκη μέχρι να χτιστεί το μοναστήρι

Μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση μονής στην περιοχή του Κονγκό. «Αρκετοί νέοι μας πίεζαν εδώ και καιρό και η ανάγκη δημιουργίας της ήταν πλέον επιτακτική» επισημαίνει ο Μητροπολίτης κ. Θεοδόσιος

Σε μία πρόχειρη αποθήκη διαμένουν οι πέντε πρώτοι δόκιμοι μοναχοί της μητροπόλεως Κανάγκας περιμένοντας με αγωνία να χτιστεί το μοναστήρι τους, ο χώρος που θα προσεύχονται και θα παρακαλούν τον Θεό για το καλό της ανθρωπότητας. «Αρκετοί νέοι μας πίεζαν εδώ και καιρό να δημιουργήσουμε ένα μοναστήρι.

Η ανάγκη ήταν πλέον επιτακτική» αναφέρει ο Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος και κάνει γνωστό ότι κατόπιν σκέψης αποφάσισε να αξιοποιήσει ένα αρκετά μεγάλο οικόπεδο, περίπου 300 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην περιοχή Λουκόνγκα, ώστε να χτίσει το πρώτο μοναστήρι της τοπικής Εκκλησίας.

«Στο σημείο αυτό και συγκεκριμένα στην αρχή του οικοπέδου υπάρχει και η ενορία της Αγίας Σοφίας. Ήταν θετικό, εξάλλου, το γεγονός ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στη μητρόπολη» αναφέρει ο κ. Θεοδόσιος και περιγράφει ότι οι δόκιμοι μοναχοί εξέφρασαν την επιθυμία να διαμείνουν στον χώρο άμεσα, οπότε συντήρησαν μία μικρή πρόχειρη αποθήκη που υπήρχε εκεί, ώστε να μπορούν να διαμείνουν.

«Προσθέσαμε δύο δωμάτια στα ήδη δύο υπάρχοντα και διαμένουν αυτή τη στιγμή οι πέντε από τους οχτώ δόκιμους μοναχούς, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υποψηφίων. Επιπλέον, ανοίξαμε ένα πηγάδι για να μπορούν να έχουν νερό και φτιάξαμε μία μικρή αποθήκη» επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος. Ο ίδιος, ωστόσο, τους επισκέπτεται σχεδόν κάθε ημέρα, για να συνομιλεί μαζί τους και να φροντίζει τα ζητήματα που προκύπτουν.

«Καθημερινά τελούν όλες τις ακολουθίες σε ένα μικρό δωμάτιο, ενώ αναγκάζονται, για να καλύπτουν τα προς το ζην, να ασχολούνται με διάφορες αγροτικές εργασίες. Έχουμε φυτέψει καλαμπόκι και φασόλια, ενώ σε κάποιες τεχνητές λίμνες έχουμε βάλει ψάρια. Πρέπει κάπως να καλύπτονται τα έξοδα» υπογραμμίζει ο Ποιμενάρχης.

Ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση της πρώτης Ιεράς Μονής ετέθη πριν από λίγο καιρό και θα είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, επειδή «η ζωή των μοναχών είναι μία αφιέρωση στον Θεό και η Παναγία είναι μία παρηγοριά για τους μοναχούς» τονίζει ο Σεβασμιώτατος.

ΝΑΟΣ ΑΓ. ΠΑΪΣΙΟΥ

Οπως αναφέρει ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα άρχισαν οι εργασίες ενός επιπλέον μικρού ναού, που θα τιμάται στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη. «Ελπίζουμε ότι ο μικρός αυτός ναός θα είναι έτοιμος σε περίπου τρεις μήνες, ώστε να μπορούν οι μοναχοί να τελούν κανονικά τις ακολουθίες τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του καθολικού» πρόσθεσε ο μητροπολίτης Κανάγκας και περιγράφει ότι το μοναστήρι θα είναι μεγάλο, τετραγωνισμένο, όπως είναι στην Ελλάδα, και στη μέση θα βρίσκεται το Καθολικό.

«Προφανώς θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να αποπερατωθεί, αλλά τουλάχιστον, ελπίζουμε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν τα κελιά, για να έρθουν οι υπόλοιποι μοναχοί που αναμένουν με αγωνία» σημειώνει ο Μητροπολίτης Κανάγκας και αναφέρει ότι στις επαρχίες της τοπικής Εκκλησίας ζούνε αρκετές χιλιάδες ορθόδοξοι χριστιανοί.

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι «γενικότερα υπάρχει μεγάλη ανάγκη από ιερείς, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε τα έξοδά τους. Πρέπει να καλύπτουν τα έξοδά τους και να συντηρούν τις οικογένειές τους».

Οι Ελληνες στηρίζουν με πάθος το ιεραποστολικό έργο και ο μητροπολίτης Κανάγκας θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του και τις ευχαριστίες του τόσο προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο για την στήριξή του, αλλά και προς όλους τους Ελληνες που βοηθούν το έργο της Εκκλησίας στην Αφρική.

«Η Ελλάδα μας ενισχύει διαρκώς, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε μόνο δύο βοήθειες. Για να ολοκληρωθούν οι εργασίες χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη, διότι εδώ τα υλικά οικοδόμησης είναι πολύ ακριβά. Ελπίζουμε, όμως, στο έλεος του Θεού και στην αγάπη των ανθρώπων» αναφέρει ο κ. Θεοδόσιος.

ΕΝΘΕΤΟ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ

Οι οικοδομικές εργασίες της μονής κατέστη δυνατόν να ξεκινήσουν χάρις σε μια δωρήτρια από την πόλη του Αγρινίου η οποία προσέφερε ένα χρηματικό ποσό μέσω του Προέδρου του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Αγρινίου «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛOΣ» Αρχιμ. Νεκταρίου Τριάντη. Το έργο ήρθε να υποστηρίξει ο Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συλλόγου Πατρών «Ιερός Χρυσόστομος» κ. Ευστ. Μαλάκης.

Όσον αφορά στα οριστικά κτήρια της Μονής η κυρία Μ. Γιαννάτου, αρχιτέκτων μηχανικός από την Πάτρα ανέλαβε τον σχεδιασμό τους. Από την πλευρά του ο π. Νεκτάριος Τριάντης τονίζει ότι «με τη χάρη του Θεού διακονούμε και στηρίζουμε τους αδερφούς μας Ορθοδόξους Χριστιανούς στην Κανάγκα, προσφέροντας πνευματική, ηθική και οικονομική υποστήριξη, μέσω της ετήσιας εισφοράς των μελών, εράνους, δωρεές και εκδηλώσεις.

Δυστυχώς λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού δεν επιτρέπεται να οργανώσουμε εκδηλώσεις, αλλά ο Θεός στέλνει τους ανθρώπους του και αυτό είναι πολύ συγκινητικό». Ευχήθηκε, επίσης, «οι πιστοί να ενισχύσουν το έργο της ιεραποστολής εκεί που τόσοι Πατέρες και αδελφοί έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους για να χτυπάνε οι καμπάνες της Ορθοδοξίας».

Απόστολος Σπύρου

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”