Μοναχική κουρά και χειροτονία σε διάκονο στη Μονή Πανορμίτου από τον Μητροπολίτη Σύμης (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Στη μοναχική κουρά του Μοναχού Παύλου της Μονής του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου και στην σε διάκονο χειροτονία του, προχώρησε ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης:

«Αγάλλεται η Μονή σου σήμερον, Μιχαήλ ω Πανορμίτα ενθέως…»

Όντως το μελώδημα τούτο του Παρακλητικού Κανόνος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτου, πεπλήρωται έτι άπαξ επί τω χαροποιώ γεγονότι της Μοναχικής Κουράς εχθές του Μοναχού Παύλου, αδελφού πλέον της Ιεράς Αρχαγγελικής Μονής του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, ως και της σήμερον εις Διάκονον τελεσθείσης Χειροτονίας του, υπό του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου.

Εχθές Σάββατον 29ην Οκτωβρίου 2022, εντός του προεορτίου κλίματος της επικειμένης Πανηγύρεως της Ι. Μονής, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού εις το Καθολικόν του Πανορμίτου, του οποίου εχοροστάτησε πλαισιούμενος από τον Πανοσιολ. Καθηγούμενον της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτην του Οικουμενικού Θρόνου π. Αντώνιον Πατρόν και τον Ι. Κλήρον της Νήσου μας, ετέλεσε την Μοναχικήν Κουρά του μέχρι τότε δοκίμου κ. Αντωνίου Τερεζάκη καταγομένου εκ Ρόδου, Φοιτητού της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έλαβε το μοναχικόν όνομα Παύλος. Το όνομα αυτό έδωσε, όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Ουρανοβάμονος Αποστόλου Παύλου, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τα Δωδεκάνησα, την Σύμη και ιδιαιτέρως με την Μονή του Πανορμίτου, αφού κατά τας Περιοδείας του διήλθε από το Δωδεκανησιακόν σύμπλεγμα, ελλιμενίστηκε στην παρακειμένη και ιδιόκτητον της Μονής Νησίδα της Τευτλούσης και εκεί εκήρυξε το Ευαγγέλιον του Χριστού εις τους κατοίκους.

Τον Μοναχόν Παύλον προσήγαγε έμπροσθεν του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, σε κλίμα ιδιαιτέρας συγκινήσεως ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος π. Αντώνιος, διά να λάβει την Αρχιερατικήν ευχήν και ευλογίαν. Ο Σεβασμιώτατος αφού ανέγνωσε τις προς τούτο ευχές, έκειρε τον νέον αδελφόν και ενέδυσε αυτόν με τα μοναχικά ενδύματα, επιδίδων αυτώ ευλογίας ένεκα την Ιεράν Εικόνα του Αποστόλου Παύλου, ενώ κατά την εμπνευσμένη του προσλαλιά, τον προέτρεψε σε πνευματικό αγώνα εν ταπεινώσει, διά να ομοιάσει αναλογικώς με τον Μέγα Απόστολον Παύλον, επιδεικνύων υπακοήν εις τον Ηγούμενον της Μονής της Μετανοίας του, ο οποίος είναι παιδιόθεν ο Πνευματικός αυτού Πατήρ, που προσήγαγε αυτόν εις την μοναχικήν πολιτείαν, ευχόμενος να ευαρεστήσει Θεώ και ανθρώποις.

Η πνευματική χαρά της τοπικής Εκκλησίας και ιδιαιτέρως της σεβασμίας Μονής του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, εκορυφώθη σήμερον το πρωί, Κυριακήν 30ην Οκτωβρίου 2022, με την εις Διάκονον Χειροτονίαν του Μοναχού Παύλου εις το Καθολικόν του Πανορμίτου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος εχοροστάτησε του Όρθρου και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς του τον Πανοσιολ. Καθηγούμενον π. Αντώνιον, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτην π. Ιωαννίκιον Αναγνώστου, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτην π. Ανδρέα Δημητρίου και τον Διάκονον π. Γεώργιον Κακακιόν. Την δε ιεράν υμνωδίαν εμελώδησαν ο κ. Παναγιώτης Δικαίος και ο κ. Ιωάννης Ζαχαρίου. Το Καθολικόν της Μονής κατέκλυσε πλήθος πιστών και επιπλέον συμμετείχαν οι τοπικές Αρχές της Σύμης με επικεφαλής τον Δήμαρχον κ. Ελευθέριον Παπακαλοδούκα, τον Στρατιωτικόν Διοικητή Δ.Α.Ν. Σύμης Συνταγματάρχην κ. Παναγιώτη Βρανά κ. α.

Προ της χειροτονίας, ο νεοχειροτονηθείς, βαθειά συγκινημένος, ευχαρίστησε την οικογένειά του και ιδιαιτέρως τον πνευματικόν του πατέρα Αρχιμ. π. Αντώνιον, Ηγούμενον της Ιεράς Μονής Πανορμίτου και όλους όσοι τον βοήθησαν διά να φθάσει μέχρι την σημερινή ημέρα της προσωπικής του Πεντηκοστής.

Επίσης με λόγια υιικής αγάπης και αφοσιώσεως ευχαρίστησε ένδακρυς τον Σεβασμιώτατον Ποιμενάρχην μας για την πατρικήν του αγάπην, με την οποία τον περιέβαλε και προπαντός διά την ουσιαστικήν του στήριξιν στην υλοποίηση του ιερού του πόθου, εκζητών τις ευχές και προσευχές του διά θεάρεστη διακονία.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε εκ μέσης καρδίας πατρικές νουθεσίες στον χειροτονούμενο π. Παύλο, παραθέτων εκ του Ιερού Χρυσοστόμου τις κατά Χριστόν προϋποθέσεις του κληρικού, ώστε να ευαρεστήσει τον Δωρεοδότη Θεό και το πλήρωμα της Αγίας Του Εκκλησίας, εκπληρών θεαρέστως την ουράνια αποστολή του.

Μετά την απόλυσιν ο π. Παύλος εδέχθη τις εγκάρδιες ευχές του Ι. Κλήρου, των οικείων του και των πολυπληθών πιστών, προς τους οποίους διένειμε ως ευλογία και ενθύμιον, εικονίδιον του Ταξιάρχου. Τέλος προσεφέρθησαν εις όλους τα μοναστηριακά κεράσματα, ενώ η Ι. Μονή την μεσημβρία, παρέθεσε στην Μεγάλη Τράπεζα εόρτιον γεύμα”.