Μνημόσυνο υπέρ των κεκοιμημένων Ιεραρχών της Χίου

Με την βοήθεια του Τριαδικού Θεού και τηρουμένων των ορισθέντων μέτρων τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου η Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Απόκρεω.

Ιερούργησε ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος μαζί με τον Προιστάμενο του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ιωάννη Μουσά και τον Αρχιδιάκονο κ. Απόστολο Λάρδα, ενώ έψαλαν ο Πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Δημητρακόπουλος και ο Λαμπαδάριος κ. Αντώνιος Κυδώνης.

Στο Θείο Κήρυγμα και επί τη βάσει της Κρίσεως ζώντων και νεκρών από τον Δίκαιο Κριτή Κύριον ημών Ιησού Χριστό ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εξουσία της κρίσεως, η οποία δώθηκε μόνο στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό ΄΄ ότι Υιός ανθρώπου εστίν΄΄(Ιωάν. ε΄, 27) αλλά και στο αμάρτημα των ανθρώπων να κρίνουν και να κατακρίνουν τους αδελφούς τους, το οποίο αντίκειται στους λόγους της Αγίας Γραφής ΄΄μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε΄΄ (Ματθ. ζ΄, 1) και ΄΄συ τις ει ο κρίνων αλλότριον ικέτην;΄΄(Ρωμ. ιδ΄, 4).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το καθιερωμένο από το 2012 Μνημόσυνο των κεκοιμημένων Ποιμεναρχών της Εκκλησίας της Χίου από τον Δωρόθεο, ο οποίος αναφέρεται στα Πρακτικά της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (325 μ. Χ.) έως τον Διονύσιον (Μπαϊρακτάρη) (1979-2011).

Ο Σεβασμιώτατος Χίου, λόγω της Επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε ειδικότερα στον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα Φραγκιάδη, ο οποίος επιβάλλει στους Ποιμενάρχες της Χίου μαζί με την εκκλησιαστική να έχουν και εθνική αποστολή στην μαρτυρική και ακριτική Μητρόπολη Χίου.

Πηγή: politischios.gr