Μνημόσυνο στη Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας για τον Κολοκοτρώνη

Στις 4 Φεβρουαρίου 1843 έφυγε από τον κόσμο ο μακαριστός Στρατηλάτης και Απελευθερωτής του Έθνους μας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, αποδίδοντας την οφειλομένη τιμή στους Ήρωες της Πατρίδος μας, τέλεσε χθες, Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως το κατ’ έτος ιερό Μνημόσυνο, υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως αυτού, επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 179 ετών από την εκδημία του Πολεμάρχου.

Στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, του Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου και άλλων κληρικών.

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον λόγο του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, και τόνισε ότι ο αγώνας των Ελλήνων ήταν απελευθερωτικός και όχι ταξικός. Ακόμα είπε ότι η διχόνοια πρέπει να αποφευχθεί, γιατί τα αποτελέσματά της τα έζησε ο λαός μας στο πετσί του.

Επιπλέον, ο Κολοκοτρώνης απευθύνθηκε στα παιδιά και είπε πως εμείς πολεμήσαμε για τη λευτεριά στον τόπο, τώρα σε σας μένει η σειρά να τον σιάξετε. Για να προχωρήσει το Έθνος, χρειάζεται πρώτα η πίστη και έπειτα η παιδεία η αρχαιοελληνική.

Η γνώση δεν είναι μόνο σκεπάρνι για τον εαυτό σας, δηλαδή απλώς και μόνο για να την χρησιμοποιούν για οικονομικό και άλλο όφελός τους, αλλά είναι βάθρο, επάνω στο οποίο πρέπει να πατούν για να απολαμβάνει όλος ο κόσμος τα αγαθά της.

Μετά το Μνημόσυνο, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, τόνισε ότι ο Κολοκοτρώνης μας διδάσκει με τον λόγο του στην Πνύκα την ομόνοια και την αγάπη, που θα πρέπει να έχουμε οι Έλληνες μεταξύ μας για να συνεχίσουμε να μεγαλουργούμε. Οφείλουμε σαν Έλληνες να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ήρωές μας, αλλά και να διδασκόμαστε από αυτούς.

Παρέστησαν τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων.

Τα απόγευμα της ιδίας ημέρας τελέστηκε Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, συγχοροστατοντων του Σεβασμιωτάτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Κατόπιν ακολούθησε φιλολογικό Μνημόσυνο, στο οποίο ομίλησε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Αναστάσιος Κωνσταντούρος, ο οποίος με γλαφυρότητα και αναλυτικότατα αναφέρθηκε στον Αρχιστράτηγο, στη βιοτή του και στα της θανής του.

ΦΩΤΟ: Χ. Μπίτας