Mνημόσυνο Εθνομαρτύρων Αρχιερέων Πατρών

Οφειλομένη τιμή απέδωσαν οι Πατρινοί, Κλήρος και Λαός, στους Εθνομάρτυρες Αρχιερείς των Πατρών, Νεόφυτο, Γερμανό τον Α’ και Παρθένιο τον Ε’, οι οποίοι αγωνίστηκαν και εθυσιάστηκαν υπέρ της αμωμήτου ημών Ορθοδόξου πίστεως και της ελευθερίας της πατρίδος μας από τον τουρκικό ζυγό.

Οι προτομές των τριών Αρχιερέων εφιλοτεχνήθησαν μερίμνη και προνοία του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου το 2021, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 200 ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως και προκειμένου να γίνουν γνωστοί οι, εν πολλοίς, άγνωστοι αυτοί Ιεράρχαι της Αποστολικής Μητροπόλεως των Πατρών.

Πρόκειται για τον Νεόφυτο, ο οποίος είναι ο πρώτος Ρωμιός Αρχιερεύς που μαρτύρησε μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, σουβλισθείς από τους βαρβάρους κατακτητές το 1466.

Ακολούθησε η θυσία του Γερμανού του Α’, ο οποίος ξεσήκωσε τον Λαό σε επανάσταση, μετά την νικηφόρα ναυμαχία της Ναυπάκτου, με αίσια έκβαση, αλλά το επόμενο έτος 1572 οι Τούρκοι επέστρεψαν, συνέλαβαν τον Ιεράρχη και τον έκοψαν κομμάτι κομμάτι μαζί με τους συνεργάτας του.

Ο Παρθένιος ο Ε’ πρωτοστάτησε στα Ορλωφικά και κατ’ αρχάς είχε επιτυχίαν με την κατάληψη των Καλαβρύτων, αλλά στη συνέχεια η Επανάσταση, όπως συνέβη τότε γενικώτερα, επνίγη στο αίμα.

Ο Ιεράρχης εξετοπίσθη και απέθανε εξόριστος στη Ρωσία, αγωνιζόμενος μέχρι τελευταίας του πνοής για τα δίκαια και την ελευθερία της Ελλάδος.

Η τιμή εγένετο στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων 2023. Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τέλεσε την Θεία Λειτουργία, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, 2023 στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, τον οποίον κατέκλυσαν πλήθος ευσεβών Χριστιανών. Κατά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης προέβη στην εις Διάκονον χειροτονία του Μοναχού Γαβριήλ Κωνσταντινίδη, αδελφού της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκαν τα ιερά Μνημόσυνα των τριών Εθνομαρτύρων Αρχιερέων για τους οποίους ο Μητροπολίτης έκαμε ιδιαίτερη μνείαν τιμής και ευγνωμοσύνης.

Εν συνεχεία άπαντες μετέβησαν εν πομπή στον τόπο όπου ευρίσκονται οι προτομές των τριών Ιεραρχών, ανεπέμφθη δέηση υπέρ αναπαύσεως των Εθνομαρτύρων και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.