Μνήμη των Ηρώων των Ιμίων στην Πάτρα

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, όπου κήρυξε και τον θείο λόγο, αναλύοντας το ιερό Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Κυριακής το αναφερόμενο στον Ζακχαίο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Πατρών μίλησε για την θυσία των τριών ηρώων στα Ίμια, πριν ακριβώς 25 χρόνια, στις 31.1.1996, δηλαδή, όταν, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Έκτορας Γιαλοψός έπεφταν για την δόξα της Πατρίδος μας και προσετίθεντο στο πάνθεον των ηρώων.

Έχουμε χρέος, είπε ο Σεβασμιώτατος να μην ξεχνάμε τις θυσίες των Ελλήνων παλαιοτέρων και νεωτέρων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Έχουμε υποχρέωση να τιμάμε τους ήρωές μας και να τους μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη γιατί πρόσφεραν την ζωή τους, το αίμα τους για την Ελλάδα. Τα τρία αυτά παιδιά που έπεσαν στα Ίμια, σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα ώρα, έγιναν αυτό που έλεγε το νησιωτικό τραγούδι:

« Μες του Αιγαίου τα νησιά, αγγέλοι φτερουγίζουν και μέσα στο φτερούγισμα τριαντάφυλλα σκορπίζουν».

Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η Πατρίδα μας, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, πρέπει να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες, να έχωμε υψηλό πατριωτικό φρόνημα και να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί για κάθε θυσία, για την Πίστη μας και την Πατρίδα μας.

Στη συνεχεία αναπέμφθηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως των τριών Ηρώων των Ιμίων, Χριστοφόρου, Παναγιώτου και Έκτορος.