Μητροπολίτης Ζάμπιας: Μεγάλη Σαρακοστή, ένα ταξίδι πνευματικό ξεκινά

Του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη

Αγαπητοί μου, σήμερα η Εκκλησία μας εισέρχεται σε ένα άμορφο θαλασσινό ταξίδι.

Ένα ταξίδι πνευματικό ξεκινά από σήμερα Καθαρά Δευτέρα ως και την Παρασκευή προ του Λαζάρου.

«Το στάδιο των αρετών έχει ανοίξει, όσοι θέλετε να αθληθείται ελάτε μέσα σ’ αυτό» με αυτά τα λόγια η Εκκλησία, μας καλωσορίζει στα πνευματικά αγωνίσματα της νηστείας, της προσευχής και της μετανοίας, τα οποία είναι αλληλένδετα και μαζί με την φιλανθρωπία προάγουν την πνευματική μας αναβάθμιση. Ας αγωνισθούμε με ταπεινό φρόνημα, διακριτικά και θεάρεστα, με τη βεβαιότητα, ότι Θεός θα αποδώσει στον καθένα το οφειλόμενο. Ας μη δειλιάσουμε εξαιτίας του μεγέθους η του όγκου των αγωνισμάτων. Ο καθένας με τη δύναμή του ας αγωνισθεί κι ο Θεός θα σκεπάσει με τη χάρη Του τον αγώνα μας, αφού για την αγάπη του γίνεται. Διότι ευτυχώς «η μεγαλύτερη φιλανθρωπία του Θείου όπως λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, είναι πως όχι ανάλογα με το αποτέλεσμα, αλλά ανάλογα με τη διάθεση και την προαίρεση μετράει ο Θεός την επίδοσή μας και παρέχει την ευλογία Του.»

«Δεν φτάνει η αποχή και μόνο από τις τροφές για να είναι άξια επαίνου η νηστεία μας. Ας νηστέψουμε νηστεία ευπρόσδεκτη και ευάρεστη στον Θεό. Αληθινή νηστεία είναι η απομάκρυνση από οτιδήποτε το κακό και εφάμαρτο.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή έχουμε ανάγκη να νηστεύσουμε και να προσευχηθούμε. Ο κόσμος υποφέρει από καταστροφές που οι άνθρωποι επιβάλλουν ο ένας στον άλλο. Πόλεμοι, μάχες, αντιπαράθεση – όλα αυτά πονάνε οδυνηρά.

Η προσευχή για την ειρήνη είναι πρωτίστως η επιθυμία της ψυχής. Και όσο πιο ειλικρινές είναι αυτό το αίτημα, τόσο πιο δυνατό είναι για τον Ύψιστο.

Καλή και ευλογημένη η επί θύραις Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.