Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ: Συνεχίζει τη “διπλωματία”, σιωπά για τον πόλεμο

της Έφης Ευθυμίου

Τουλάχιστον θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Ρωσική Εκκλησία, μην μπορώντας (χωρίς να γνωρίζουμε αν προσπαθούν καν) να κρύψουν τη συμπόρευση με την πολιτική εξουσία της χώρας.

Και ενώ μαίνεται ο πόλεμος για 10η πλέον ημέρα στην Ουκρανία με τα ρωσικά στρατεύματα να βομβαρδίζουν όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, οι δραστηριότητες και το πρόγραμμα του Πατριαρχείου Μόσχας συνεχίζεται κανονικά.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά από τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Αντιοχείας, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη στη Συρία.
Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΤΕΕΣ (στα ελληνικά και στα ρωσικά) και το Πατριαρχείο Αντιοχείας (στα αγγλικά).

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, συζητήθηκαν “θέματα διμερούς ενδιαφέροντος” και “διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων” μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Απουσιάζει από τις ανακοινώσεις των δύο Εκκλησιών, οποιαδήποτε αναφορά στον πόλεμο. Καμία ευχή να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ορθοδόξων και με χιλιάδες θύματα αμάχους, από Προκαθήμενο Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο υπ’ αριθμόν 2 της Ρωσικής Εκκλησίας.

Φαίνεται πως μοναδική έγνοια του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, είναι να μην παραστεί ο Πατριάρχης Αντιοχείας στη Σύνοδο των Πρεσβυγενών Εκκλησιών, στην οποία τον έχει προσκαλέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, για να συζητηθεί μεταξύ άλλων και τα όσα αντικανονικά έχει διαπράξει το Πατριαρχείο Μόσχας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τη δημιουργία “Εξαρχίας” Αφρικής.

Ο πολυγραφότατος και λαλίστατος κατά τα άλλα Μητροπολίτης Ιλαρίων, με την ιστοσελίδα που διαχειρίζεται το ΤΕΕΣ σε 12 (!) γλώσσες, δεν έχει κάνει 10 ημέρες μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την παραμικρή δήλωση για τον πόλεμο.

Την ίδια στιγμή, ο Πατριάρχης κ. Κύριλλος, συναντήθηκε με τον Αποστολικό Νούντσιο στη Ρωσία, τον Αρχιεπίσκοπο Τζιοβάνι Ντ’ Ανιέλι, στην πατριαρχική κατοικία στη Μόσχα.

Και από αυτό το ανακοινωθέν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΤΕΕΣ, μάταια θα αναζητήσει κανείς μια αναφορά στον πόλεμο που διεξάγεται η Ρωσία στη γείτονα της, Ορθόδοξη Ουκρανία.

Ευχολόγια, “χαιρετίσματα” του Παπά Φραγκίσκου στον Πατριάρχη Μόσχας, και ικανοποίηση για τις καλές σχέσεις που έχουν αναπτύξει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.