Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ: Η συνεργασία ΗΠΑ-Φαναρίου οδηγεί σε σχίσμα στην Ορθοδοξία

Αφορμή για να επιτεθεί για άλλη μία φορά εναντίον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, βρήκε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις ΗΠΑ.

Ο Μητρολίτης Ιλαρίωνας μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και έθιξε το θέμα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ.

Σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η πλειονότητα του “ποιμνίου του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης δεν διαμένει στην Τουρκία, αλλά στις ΗΠΑ. Η ελληνική διασπορά στη χώρα είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, προωθεί τα συμφέροντα του στους υψηλούς διαδρόμους της εξουσίας”.

Δήλωσε δε ότι “ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ηγέτης όλου του κόσμου, ούτε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως επικεφαλής όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών. Στο παράδειγμα της Ουκρανίας βλέπουμε που οδηγεί αυτού του είδους η συνεργασία, στο σχίσμα στην Ορθοδοξία και στις διώξεις πιστών”.

Εκτίμησε ακόμη ότι μετά την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ, δεν θα πρέπει να αποκλείεται “επέκταση των διωγμών της κανονικής Ορθοδοξίας στην Ουκρανία”.