Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ: “Γνήσια” της τελευταίας τσαρικής οικογένειας τα λείψανα του Εκατερινμπούργκ 


credit foto.patriarchia.ru

Του Κώστα Ονισένκο

Την αναγνώριση των λεγόμενων «λειψάνων του Εκατερινμπούργκ» ως γνήσιων προδίκασε εμμέσως πλην σαφώς ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Τα λείψανα, που είχαν βρεθεί κοντά στην ρωσική πόλη Εκατερινμπούργκ, σύμφωνα με ορισμένους μελετητές ανήκουν στην οικογένεια του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου Β’, ο οποίος είχε δολοφονηθεί το 1917 από τους κομμουνιστές.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων το Σάββατο στην εκπομπή του, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην Αρχιερατική σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί εφόσον συμφωνήσουν οι μετέχοντες της συνόδου, οι οποίοι θα ενημερωθούν για τις πραγματογνωμοσύνες που έχουν γίνει επί τούτου.

Αναλυτικά η δήλωση του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα έχει ως εξής: «Ετοιμαζόμαστε για την Αρχιερατική Σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου φέτος.

Στην αρχιερατική Σύνοδο θα συζητήσουμε τη γνησιότητα των λειψάνων του Εκατερινμπούργκ. Εκείνες οι πραγματογνωμοσύνες που είχαν πραγματοποιηθεί – και είναι πολλές- δείχνουν πειστικά ότι τα ανευρεθέντα κοντά στο Εκατερινμπούργκ λείψανα, είναι πραγματικά λείψανα της τσαρικής οικογένειας.

Αλλά για να το αναγνωρίσει η Εκκλησία, χρειάζεται όλοι οι αρχιερείς να πληροφορηθούν για τα αποτελέσματα αυτών των πραγματογνωμοσύνων.

Νομίζω ότι μόλις αυτή η ενημέρωση πραγματοποιηθεί -το πιθανότερο στην αρχιερατική σύνοδο του Νοεμβρίου-η γνησιότητα των λειψάνων του Εκατερινμπούργκ θα αναγνωριστεί από την Εκκλησία.

Αλλά ας μην βιαζόμαστε, ας μην προδικάζουμε τα γεγονότα. Οι αρχιερείς έχουν όλη την ελευθερία να αντιδράσουν σε εκείνες τις πληροφορίες που θα λάβουν.

Μέχρι στιγμής αυτή την πληροφόρηση διαθέτουν λίγοι, βασικά τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, γιατί έχουμε συζητήσει ήδη αυτό το θέμα στην Σύνοδο.

Ήδη ακούσαμε την αναφορά του εκπροσώπου της ερευνητικής επιτροπής, λάβαμε γνώση των αποτελεσμάτων από τις πραγματογνωμοσύνες, αλλά στη Σύνοδο δεν βγάλαμε κάποια απόφαση.

Η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και θα την βγάλει το ανώτατο όργανο διοίκησης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η Αρχιερατική Σύνοδος».