Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ: Χαιρετηθήκαμε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά δεν μιλήσαμε

του Κώστα Ονισένκο

Στη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις που έγιναν πριν από λίγες ημέρες με πρωτοβουλία του Πάπα της Ρώμης στο Βατικανό, αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, σχολιάζοντας και την επικοινωνία που είχε κατά τη διάρκειά τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μιλώντας στην εβδομαδιαία του εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» που προβάλλεται κάθε Σάββατο στο κρατικό ρωσικό κανάλι «Ρωσία 24» ο Ιλαρίωνας αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

«Οποιαδήποτε περιεκτική επικοινωνία μεταξύ εμού και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν υπήρξε, και δεν προβλεπόταν. Αλλά συμμετείχαμε μαζί σε δύο εκδηλώσεις που είχαν οργανωθεί από τον Πάπα Φραγκίσκο -η μια αφιερωμένη στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και η άλλη αφιερωμένη στο θέμα της εκπαίδευσης- και καθόμασταν με μια θέση ανάμεσά μας.

Στη μια περίπτωση ανάμεσά μας καθόταν ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας και στην άλλη μεταξύ μας καθόταν εκπρόσωπος άλλου θρησκευτικού δόγματος.

Και τις δύο φορές που βρεθήκαμε στις εκδηλώσεις αυτές, χαιρετηθήκαμε. Και εκεί εξαντλήθηκε η επικοινωνία μας» είπε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίσκεψης του Ποντίφικα στη Μόσχα, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε ότι δεν υπάρχει προετοιμασία για κάτι τέτοιο, καθώς και ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος ωστόσο δεν απέκλεισε να γίνει στο μέλλον συνάντηση ανάμεσα στον Πάπα της Ρώμης και τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο.