Μητροπολίτης Βέροιας: Το μεγαλύτερο θαύμα στον σύγχρονο κόσμο είναι οι άγιοι που αναδεικνύονται στις ημέρες μας

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Ο Όσιος Ευμένιος Σαριδάκης και το διο­ρατικό χάρισμα».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» αποτελεί μία ευκαιρία πνευματικής ωφέλειας και παρηγορίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στη διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:

“Ο άνθρωπος του 21ου αιώνος, αν και πολλές φορές δηλώνει άπι­στος, άθεος, αγνωστικιστής, συχνά αναζητά θαύματα, ελκύεται από αυτά και εντυπωσιάζεται.

Το μεγαλύτερο, όμως, θαύμα του Θεού στον σύγχρονο κόσμο και στον άνθρωπο του 21ου αιώνος είναι οι άγιοι που αναδεικνύονται στις ημέρες μας. Άγιοι που έζησαν ανάμεσά μας, άγιοι τους οποίους κάποιοι από εμάς γνώρισαν, άκου­σαν, έζησαν κοντά τους, πήραν την ευχή τους ή ζήτησαν τη συμβουλή του, άγιοι στους οποίους ο Θεός έδωσε τη χάρη του Παναγίου Πνεύ­ματος, έδωσε χαρίσματα πνευμα­τικά «εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού».

Άγιοι που με τη ζωή τους, με την αναστροφή τους στον κόσμο, με τα χαρίσματα και τα θαύματά τους δίνουν μία σιωπηλή αλλά εύγλωττη απάντηση ότι η αγιότητα δεν εξέλιπε από τον κόσμο, ότι η πίστη στον Θεό και η εν Χριστώ ζωή δεν είναι μόνο για λίγους, αλλά είναι για όλους. Είναι για τον κάθε πιστό, για τον καθένα από εμάς, εάν θελήσει να ζήσει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, εάν θελήσει να τηρήσει τις εντολές του, διότι ο σπόρος του λόγου του Θεού, όταν πέφτει σε γη αγαθή, βλαστάνει πάντοτε, και αυξάνεται κατά το μέτρο της προσπαθείας του καθενός μας και κατά το μέτρο της χάριτος του Θεού, και δίδει καρπόν τριάκοντα και εξήκοντα και εκα­τον προς δόξαν Θεού.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του νέου οσίου της Εκκλησίας μας, του οσίου Γέροντος Ευμενίου Σαρι­δάκη. Ο όσιος Ευμένιος Σαριδάκης είναι ένας νέος όσιος, τον οποίο το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο κα­τέταξε με Πατριαρχική και Συνοδι­κή Πράξη πολύ πρόσφατα, στις 14 Απριλίου, στη χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας.

Πολλές είναι οι μαρτυρίες ανθρώ­πων που γνώρισαν τον όσιο Ευμέ­νιο και διαπίστωσαν τα χαρί­σματα τα οποία του είχε δώσει ο Θεός. Ο όσιος Ευμένιος διακρινόταν για τη μεγάλη ταπείνωσή του, και κυ­ρίως για την ταπείνωση και την υπακοή του στους πνευματικούς του πατέρες. Αυτές οι δύο αρετές αποτελούν, όπως γνωρίζουμε, προ­ϋ­πόθεση για να λάβει ο άνθρω­πος τη χάρη του Θεού.

Όσοι τον γνώρισαν και βρέθηκαν κοντά του ομολογούν την πραό­τητα και τη γλυκύτητά του, την αγνότητα και την καθαρότητα όχι μόνο της ζωής του, αλλά και του νου και των λόγων του, και κυρίως τη μεγάλη ταπείνωση και απλό­τητά του.

Ο όσιος Ευμένιος δεν είχε μόνο το φυσικό χάρισμα της ταπεινοφρο­σύνης, της απλότητος και της σιω­πής, αλλά ήταν φανερό ότι αυτές οι αρετές ήταν πνευματικά απο­κτη­ματά του, τα οποία καλλιέρ­γη­σε ενσυνείδητα με τον αγώνα του. Και επειδή οι αρετές αυτές, όπως και άλλες που δεν γνωρίζουμε, ήταν αποτέλεσμα προσπαθείας και αγώνος, γι’ αυτό είχαν ως αντα­μοιβή και τη χάρη του Θεού, ο οποί­ος του έδωσε το προορατικό και το διορατικό χάρισμα. Αυτό το προορατικό χάρισμα «γινόταν», όπως έγραψαν, «το κλειδί για ν’ ανοίγουν οι εξομολογούμενοι τις καρδιές τους και να του εμπιστεύ­ονται τα μυστικά τους και τα προ­βλήματά τους».”