Μητροπολίτης Βεροίας: Τα παι­διά είναι υπό τη σκέπη του προστά­του τους αγίου Στυλιανού

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Βεροίας με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Στυλιανού Παφλαγόνος.

Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν η πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του «ομίλου προστασίας απόρου παιδιού Βεροίας» για να τιμήσουν τον προστάτη του ομίλου, Άγιο Στυλιανό Παφλαγόνος.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:«Από παιδός … α­σκή­­σας ως άσαρ­κος, βρε­φων και παίδων προ­­στά­της γεγένησαι», ψάλλει η Εκκλη­σία μας σήμερα προς τιμήν του οσίου και θεοφόρου πα­τρος ημών Στυλια­νού του Παφλαγόνος. Ψάλ­λει εγκω­μιά­­ζο­ντας τον άγιο, ο οποί­ος με τα πολλά του θαύ­ματα για τη θε­ρα­πεία και τη σω­τηρία μι­κρων παιδιών ανε­δεί­χθη προστά­της βρε­φών και παίδων, και ως τέτοιος τιμάται από την Εκκλησία και τους πι­στούς.

Έζησε τη ζωή του ο αάγιος Στυ­λιανός ως α­σκη­τής απόλυτα αφο­σι­ω­μένος στον Θεό. Έ­ζησε με αυ­στη­ρή και σκληρή άσκηση, με νη­στεία και προσευχή, και μέσω αυ­τών ανήλθε την κλίμακα των αρε­των και έφθασε σε ύψη αγιό­τητος, ώστε να τρέφεται από αγ­­γελο Κυ­ρίου και να ζει μέσα στη χάρη του Θεού.

Με αυτή τη χάρη επι­τελούσε πολ­λά θαύ­μα­τα, σώζοντας από βε­βαιο θάνατο βρέφη και εγκυμο­νούσες γυναί­κες, που προσέτρεχαν έξω από το σπήλαιο στο οποίο ασκείτο ο όσιος, όσο ζούσε, αλλά και στη σορό των ιερών του λειψά­νων μετά την κοί­μησή του.

Όλα αυτά τα θαύματα του αγίου Στυλιανού απο­δεικνύουν τον πλού­το της χάριτος του Θεού, ο ο­ποίος διαχέεται διά των αγίων του προς όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και ιδιαιτέρως προς τα μικρά και αθώα παιδιά. Δια­χέ­ε­ται στους ανθρώπους χωρίς να επη­ρεάζεται ούτε να εμ­ποδίζεται από τον τόπο και τον χρόνο, από την ηλικία και την ιδι­ότητα, από την εγ­γύτη­τα και μη του αγί­ου προς τον κόσμο.

Η έκχυση της χάριτος του Θεού προς τα παι­διά διά των θαυμάτων ενός ασκητού, ενός αν­θρώπου που επέλεξε να ζει μακριά από τον κό­σμο και τους ανθρώ­πους, όπως συνέβη με τον άγιο Στυλιανό, α­πο­δεικνύει αυτήν ακριβώς την ανε­ξαρ­τησία της θεί­ας χάριτος από τα κο­­σμικά σχήματα, στα οποία συχνά εμείς οι άν­θρωποι επενδύουμε και τα οποία εμπιστευόμαστε, και μας δίνει την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι ο Θεός είναι παρών με την χάρη του στον κόσμο μας, είναι παρών με την αγάπη του προς τους ανθρώ­πους, είναι παρών με τους αγίους του, που δεν παύουν να θαυμα­τουρ­­­γούν και να πρεσβεύουν υπέρ ημών.

Και όπως το πνεύμα του Θεού «όπου θέλει πνεί», έτσι και η χάρη του ενεργεί διά των αν­θρω­πων που ε­κεί­νη επιλέγει, διά των αν­θρώπων, των ο­ποί­ων η καθαρό­τη­τα της ζω­ης τους τους κα­θιστά δο­χεία εύχρηστα και κα­­τάλληλα για τη με­τα­δοσή της. Και όσο καθα­ρω­τερος είναι ο άνθρωπος, όσο πιο κοντά βρίσκεται στον Θεό, τόσο πε­ρισσότερη αγάπη έχει για τους αλ­λους ανθρώπους αλλά και για όλο τον κόσμο, τόσο περισσότερη αγά­πη έχει και για τα αθώα παιδιά, τα οποία προστατεύει ο ίδιος ο Χρι­στος.

Γι᾽ αυτό και ο άγιος Στυλιανός, ο οποίος με την άσκηση είχε καθάρει τον εαυτό του και η ψυχή του ήταν αγνή και καθαρή σαν των μικρών παιδιών, ανεδείχθη προστάτης τους και εν ζωή και μετά την κοί­μη­ση του, και δικαιολογημένα τι­μα­­ται μέχρι σήμερα και ιδιαιτέ­ρως από τον Όμιλο προστασίας απόρου παιδιού Βεροίας, που τον έχει ως προ­στα­τη, και εορτάζει και φε­τος, παρά τις δύσκολες υγειονομι­κες συνθήκες που επικρατούν στην πα­τρίδα μας, τη μνήμη του εδώ στον ναό των Αγίων Αναργύρων, όπως κάθε χρόνο.

Γι᾽ αυτό και εμείς προσευχηθή­κα­με σήμερα ιδιαιτέρως στον συμπα­θη και φιλάνθρωπο άγιό μας, να ενισχύ­ει τα μέλη του Ομίλου και του νέου Διοικητικού Συμ­βου­λίου του στο αξιέπαινο έργο που επιτελούν εθελοντικά και με πολ­λή αγάπη, αποβλέποντας στην προ­στασία και τη στήριξη των απόρων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών που έχουν ανάγκη.

Και δυστυχώς υπάρ­χουν πολλά παιδιά, που έχουν ανάγκη βοη­θεί­ας και συμπαραστά­σεως όχι μόνο οικονομικής αλλά και ηθικής και ψυχολογικής, που έχουν ανάγκη από στοργή και αγά­πη, που έχουν ανάγκη να αισθαν­θούν ότι κάποιοι αν­θρω­ποι ενδιαφέρονται και γι᾽ αυ­τα και τα φροντίζουν.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ακούμε και βλέπουμε όλοι περι­στατικά και γεγονότα που αφο­­ρούν μικρά παιδιά, τα οποία μας θλίβουν και δεν θα θέ­λα­με να υπάρχουν στον κόσμο μας. Αλλά δυστυχώς αποτελούν και αυτά συ­νέπεια της κα­ταπτώσεως των ηθι­κών αξιών και της προοδευ­τικής διαλύσεως του θε­σμού της οικογε­νείας που πλήττει τα πιο ασθενή μέλη της, δηλαδή τα παιδιά μας.

Ας μην ξεχνούμε όμως ότι τα παι­διά είναι υπό τη σκέπη του προστά­του τους αγίου Στυλιανού αλλά και των αγγέλων τους, οι οποίοι, κατά τη διαβεβαίωση του Κυρίου μας, διά παντός βλέπουν το πρόσω­πο του Θεού, και όσοι και όσες βοη­θούν και συμπαραστέκονται στα παι­διά, ιδιαιτέρως σε αυτά που έχουν ανάγκη, συνεργάζονται με τους αγίους αγγέλους και έχουν τη χάρη και την ευλογία του Θεού.

Καθώς, λοιπόν, εορτάζουμε σήμε­ρα τον άγιο Στυλιανό, ας μιμη­θού­με τόσο την καθαρότητα της ζωής του, όσο και τη μεγάλη αγάπη του για τα παιδιά και ας τον παρακα­λούμε να είναι άγρυπνος φρουρός και προστάτης τους.

Και εύχομαι πατρικά ο Θεός και ο άγιος Στυλια­νος να ανταποδίδουν και στα μέλη του Διοικητικού Συμ­βου­λίου και σε όλα τα μέλη του Ομίλου προστασίας απόρου παι­διού Βεροίας τον κόπο και την αγά­πη τους με τη χάρη και την ευλογία τους.