Μητροπολίτης Βεροίας: Στό­χος μας είναι η κατά­­κτηση της ουρα­νίου πα­τρίδος μας

Την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Νεομαρτύρων στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της εορτής του προστάτου και πολιούχου της πόλεως Αγίου Αθανασίου του Κουλακιώτου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Ιάκωβο Παπαδάμου.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: Πριν από λίγες ημέρες η Εκ­κλη­σία μας εόρ­τα­σε την αρχή της Ινδί­κτου, εόρτασε την αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους. Και όπως συμβαίνει σε κάθε αρχή, όλοι στε­κόμαστε και αναλογιζόμαστε την πορεία μας, θέτουμε τους στό­χους μας και σχε­διά­ζουμε τις προοπτικές μας.

Για εμάς τους χριστια­νούς, τα πιστά μέλη της Εκκλησίας, ο στό­χος της επιγείου πο­ρείας μας είναι δεδομένος και γνωστός. Στό­χος μας είναι η κατά­­κτηση της ουρα­νίου πα­τρίδος μας, γιατί «ουκ έχο­μεν ώδε μένου­σαν πόλιν αλλά την μέλλουσαν επιζη­τώμεν» και προς αυτήν έχου­με καθήκον να φθάσουμε με τον κα­θη­μερινό μας πνευ­μα­τικό αγώ­να.

Και επειδή για πολ­λούς από εμάς ο στόχος αυτός μπορεί να φαί­νε­ται μακρινός και δυσε­πί­τευκτος, η Εκ­κλη­­σία μας έθεσε στην κάθε ημέρα αυτής της πο­ρείας μας, σε κάθε, θα λέγαμε, σταθ­μό του δρόμου τον οποίο καλούμεθα να βαδίσου­με, τις μνήμες των αγίων μας, θέλοντας να μας ενθαρρύνει και να μας ενι­σχύσει σ᾽ αυτήν την πνευματική μας προσπάθεια.

Γιατί οι άγιοι τους οποίους προβάλλει η Εκκλησία μας ήταν άνθρωποι σαν και εμάς, άνθρωποι όμως που με τον αγώνα, με την άσκηση ή με το μαρτύριο τους επέ­τυ­χαν τον σκοπό της ζωής τους και έγι­ναν πολίτες της άνω Ιερουσαλήμ.

Έναν από αυτούς, και μάλιστα ιδι­αιτέρως οι­κείο και προσφιλή μας, καθώς είναι συμ­πολί­της μας κατά την επί­γεια πατρίδα, τιμά σήμερα η Εκκλησία και προβάλλει τη ζωή και το μαρτύριό του ως παρά­δειγμα ζωής και για εμάς. Αθλητής και πρωταθλητής στον στίβο της ευσε­βείας και του μαρ­τυ­ρίου ο τιμώμενος άγι­­ος, δεν είναι άλλος από τον συμπολίτη σας και πολι­ούχο της Xα­λάστρας, δεν είναι άλλος από τον νεομάρτυρα άγιο Αθα­νάσιο τον Kουλακιώτη.

Ο άγιος Αθανάσιος έτρεξε με υπο­μονή τον δρόμο της ζωής του, αγω­νίσθηκε μέσα σε αν­­τίξο­ες συνθή­κες για να διατηρήσει ζω­­ντανή στην ψυχή του την πί­στη στον Xρι­­στο και προ­τίμησε το μαρτύριο, θυ­σιά­ζο­ντας τις χά­ρες και τις απο­λαύσεις αυτού του κόσμου, που του υπόσχονταν οι Tούρ­κοι δι­καστές, αν αρ­νιόταν την πί­στη του.

Ο αγώ­­­­νας του δεν ήταν ένας συ­νη­­θισμέ­νος αγώ­­­νας, ένας αγώ­νας στους στίβους και τα στάδια του κόσμου ή στους Ολυμπιακούς αγώνες, ήταν ένας αγώνας πνευ­μα­τικός, στον οποίο όμως διακρίθηκε ο Αθανάσιος και επέ­τυχε να συγκα­τα­ριθμη­θεί μεταξύ των απ’ αιώ­νος αγίων, ώστε να δο­ξάζεται από τον Θεό και να τιμάται σήμε­ρα παν­δήμως από την επί γης Εκ­κλη­σία και ιδιαιτέ­ρως από την Εκ­κλη­­σία της γενέτειρας του.

Ιδιαιτέρως φέτος, που εορτά­ζου­με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελ­λη­νικής Επα­­ναστάσεως και τιμούμε τους νεο­μάρτυρες της Εκκλησίας μας, γιατί με το μαρτύριό τους συνέ­βα­λαν, ώστε να διατηρήσουν οι πατέ­ρες μας την πίστη τους και να μπο­ρέσουν να ξεσηκωθούν για να απο­τινάξουν τον τουρκικό ζυγό, η μνήμη του μαρτυ­ρίου και της θυ­σίας του αγίου νεομάρτυρος Αθα­νασίου του Κουλακιώτου απο­τε­λεί για μας υπό­μνηση του χρέους μας να αγωνι­ζόμαστε και εμείς, όπως και εκείνος, τον κα­λόν αγώνα της πίστεως και της ευσε­βείας· τον αγώνα στον οποίο όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και θέσεως, ανεξαρ­τήτως φύλου και μορ­φώσεως, μπο­ρούμε να δια­κρι­θού­με και να νική­σου­με, αρκεί να το θελήσουμε και να το επιδιώ­ξουμε, αρκεί να προσπαθήσουμε και να προ­­ετοιμα­σθούμε κατάλληλα.

Σ᾽ αυτόν τον αγώ­να οι θέσεις των νικητών δεν είναι περιορι­σμένες, όπως στους εγκόσμιους αγώνες, αλλά ανή­κουν σε όλους όσους αγωνίζονται για να λάβουν το στε­φάνι της νίκης, το οποίο κατά τη δια­βε­βαίωση του αποστόλου Παύ­λου θα απο­δώσει ο δίκαιος κριτής «πά­σι τοις ηγα­πηκόσιν την επιφά­νειαν αυτού».

Ποιος είναι όμως αυτός ο αγώνας στον οποίο όλοι πρέπει να συμμετάσχουμε και όλοι μπορού­με να νικήσουμε; Eίναι ο αγώ­νας της ανακαινίσεως του εαυτού μας, είναι ο αγώνας για εξα­λεί­ψου­με από την ψυ­χή μας τα ίχνη του παλαιού ανθρώπου, ο αγώ­νας για να διώξουμε από το γεώργιο της καρ­διάς μας τα σπέρματα της απιστίας, της κακίας, της υπερηφάνειας, της σκληρότητας, της κατα­κρίσεως. Είναι ο αγώ­νας για να ξεριζώσουμε τα ζιζά­νια των παθών και των αδυνα­μιών, τα ζι­ζάνια του ατομι­σμού, της αυταρέσκειας και της πλε­ονε­ξίας και αντί αυτών να φυτεύ­σουμε στην ψυ­­χή μας τα εύοσμα άνθη της φι­λα­­δελφίας, της τα­πει­νο­φρο­σύνης, της υπομονής, της πίστεως, της ελ­πίδος.

Ο αγώνας μας όμως είναι και ενα­ντίον των ποικιλόμορφων πειρα­σμών που προσπαθούν να μας απο­μα­κρύνουν από την πίστη στον Xρι­στο και την Εκ­κλη­σία, που επι­διώκουν να μας πεί­σουν ότι ο αγώ­νας μας είναι μάταιος, ότι η αγιό­­τητα δεν χρειάζε­ται στην εποχή μας, ότι η πί­στη μας δεν είναι απα­ραίτητη προϋ­πόθε­ση για την επιτυ­χία μας και την ευτυχία μας στη ζωή. Στις σειρήνες αυτές του κόσμου και του δια­βόλου ας αντιστεκόμαστε με την ίδια συνέ­πεια και σταθερότητα με την οποία αντιστάθηκε και ο εορταζό­με­νος άγιος Αθανάσιος ο Kουλακιώτης· ας αν­τι­­­στε­κόμαστε με την πίστη ότι με τη χάρη και τη βοή­θεια του Χρι­στού να αναδειχθούμε νικητές στον πνευ­ματικό αγώ­­να, στον αγώ­­­­­να που θα μας οδηγήσει στη σω­τηρία, για να λάβουμε και εμείς τον στέφανο της δι­και­οσύ­νης και να απο­λαύ­σου­με τη μακα­ριό­τητα της βασι­λείας των ουρα­νών, ευ­φραι­­νό­μενοι αι­ω­­νίως και δο­ξάζο­ντας τον Θεό μαζί με τον πο­λιούχο και προστάτη της πόλεως μας, άγιο νεομάρτυρα Αθανά­σιο τον Kου­λα­κιώ­τη.