Μητροπολίτης Βεροίας: Πρέπει να δείχνουμε την πίστη μας όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με τη ζωή μας

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, όπου αποθησαυρίζεται η Θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Παντανάσσης».

Η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Αργυρής της Νεομάρτυρος, η μνήμη της οποίας τιμάται ετησίως ιδιαιτέρως στον ως άνω Ιερό Ναό, ενώ κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της εορταζομένης Αγίας.

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η βοήθεια ημών εν ονόματι Κυρίου του ποιήσαντος τον ουρα­νόν και την γήν».

Την αγωνία του αλλά και την ελπίδα του προς τον Θεό εκφράζει ο προφητάναξ και ψαλμωδός Δα­βίδ στους ψαλμούς που διαβάσαμε προηγουμένως. Η ζωή του, και πριν να γίνει βασιλεύς του Ισραήλ αλλά και ως βασιλεύς στη συνέ­χεια, ήταν μία ζωή με πολλές δυ­σκο­λίες και με πολλούς κινδύνους, όπως είναι και η ζωή κάθε ανθρώ­που, σε όποια εποχή και αν ζει, όποια θέση και αν κατέχει. Όμως ο Δαβίδ δεν απογοητευόταν, δεν εγκατέλειπε την προσπάθεια και τον αγώνα του. Είχε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπος με κινδύ­νους και δυσκολίες, που κάθε άλλος στη θέση του θα νόμιζε ότι είναι αδύνατον να τις υπερβεί, αλλά εκείνος γνώριζε ότι δεν είναι μόνος, δεν είναι αβοήθητος. Είχε την κραταιά προστασία και βοή­θεια του Θεού, του δημιουργού του κόσμου και κυρίου των πάντων. Και είχε ζήσει ο προφητάναξ Δαβίδ θαυμαστές επεμβάσεις του Θεού στη ζωή του, γι’ αυτό και δεν δει­λίαζε. Επικαλείται τον Θεό και πι­στεύει ότι θα έχει τη βοήθειά του. Και η βοήθεια του Θεού είναι ισχυ­ρή, διότι είναι η βοήθεια του δημι­ουργού του κόσμου, «του ποιήσαν­τος τον ουρανόν και την γήν», διότι, εφόσον ο Θεός δημιούρ­γη­σε τα πάντα, όλα εξαρτώνται από αυ­τόν και τίποτε δεν μπορεί να υπερβεί τη δύναμή του.

Γι’ αυτό και ο ψαλμωδός στρέφε­ται προς τον Θεό και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι θα έχει τη βοή­θεια που έχει ανάγκη. «Η βοή­θεια ημών εν ονόματι Κυ­ρίου του ποιή­σαντος τον ουρα­νόν και την γήν».

Αυτόν τον στίχο του προφητάνα­κτος Δαβίδ θα επαναλάμβανε και η αγία νεομάρτυς Αργυρή την οποία τιμούμε και απόψε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, εδώ στον ναό της Παναγίας μας, της Ναούσης, όταν βρέθηκε νεόνυμφη ενώπιον του Τούρκου δικαστού, με την ψεύτικη κατηγορία ότι ήθελε να ασπα­σθεί τη μουσουλμανική θρησκεία και να νυμφευθεί έναν Τούρκο και αντ’ αυτού εκείνη νυμφεύθηκε έναν χριστιανό. Ήταν ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούσαν συχνά οι Τούρκοι

Τον ίδιο στίχο θα επαναλάμβανε καθημερινά και κατά την πολυετή φυλάκισή της στην Κωνσταντινού­πολη, όπου υπέμεινε πάμπολλα βα­­σανιστήρια αλλά και την απρεπή συμπεριφορά των συγκρατουμέ­νων της γυναικών μέσα στη φυλακή. Και από αυτούς τους λόγους του ψαλμωδού Δαβίδ θα αντλούσε δύναμη και θάρρος για να παραμένει σταθερή στην πίστη της στον Χριστό και να μην την αρ­νείται ό,τι και αν υφίστατο, μέχρι που αξιώθηκε να λάβει τον στέφανο του μαρτυρίου για να ευ­φραί­­νεται, απαλλαγμένη από τα βασα­νι­στήρια και τον πόνο, αιω­νίως κοντά στον Θεό, στον ουρανό, και για να την τιμούμε και εμείς μαζί με όλη την Εκκλησία του Χριστού και να επι­κα­λούμεθα τη χάρη και τις πρε­σβεί­ες της.

Μπορεί βέβαια εμείς να μην βρι­σκόμαστε μπροστά στο δίλημμα στο οποίο βρέθηκε η αγία Αργυρή, ή να αρνηθούμε, δηλαδή, την πίστη μας στον Χριστό ή να υποφέρουμε μαρτύρια και βασανιστήρια, αντι­με­τωπίζουμε όμως συχνά στη ζωή μας δυσκολίες και προ­βλήματα, στα οποία δεν μπο­ρού­με να βρούμε λύση. Και συχνά καταφεύγουμε και ζητούμε τη βοή­θεια ανθρώπων που νομίζουμε ότι είναι ισχυροί και μπορούν να μας συνδράμουν και στηριζόμαστε στη δική τους βοήθεια και κάποιες φορές κάνου­με και υποχωρήσεις και συμ­βιβα­σμούς, δυστυχώς, προκειμένου να αποκτή­σου­με την εύνοιά τους, αλλά στο τέλος απογοητευόμαστε είτε γιατί μας εγκα­ταλείπουν αβοήθητους είτε γιατί δεν έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν.

Ξεχνούμε όμως ότι και για μας ισχύει ο λόγος του ψαλμωδού Δαβίδ. Και για μας είναι διαθέσιμη η πιο ισχυρή βοήθεια που μπορεί να αναζητήσει και να επιθυμήσει ο άνθρωπος. Και η βοήθεια αυτή είναι η βοήθεια του Θε­ού μας, ο οποίος όχι μόνο είναι παντο­δύναμος, μπο­ρεί δηλαδή να κάνει τα πάντα, αλλά είναι και πολυεύσπλαχνος, είναι γεμάτος αγάπη και σπεύδει να βοηθήσει το πλάσμα του, όταν ζητά τη βοήθειά του.

Μπορούμε, λοιπόν, και εμείς να ζητούμε τη βοήθεια του Θεού, σε όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Θα πρέπει όμως να την ζη­τούμε με την πίστη και την εμπι­στοσύνη ότι ο Θεός μπορεί να εκ­πλη­ρώσει το αίτημά μας και ότι η ζωή μας είναι στα χέρια του και Εκείνος γνωρίζει πότε και με ποι­ον τρόπο θα μας βοηθήσει.

Θα πρέπει όμως να δείχνουμε την πίστη μας όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με τη ζωή μας, όπως έκανε και η αγία νεομάρτυς Αρ­γυρή, προ­­σπαθώντας δηλαδή να ζούμε σύμφωνα με το θέλημά του.

Και τότε να είμαστε βέβαιοι ότι, διά πρεσβειών και της αγίας νεο­μάρ­τυρος Αργυρής και της Υπερα­γίας Θεοτόκου, θα έχουμε τη βοή­θεια του Θεού και σε όσα απα­σχολούν τον καθένα μας αλλά και σε όσα απασχολούν τον κόσμο μας, τα οποία δυστυχώς είναι πολλά αυτό το διάστημα, ώστε με τη χάρη του και την προ­στασία του να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και τους πειρα­σμούς που αντιμε­τω­πίζουμε.

Η Εκκλησία μας καθημερινά μας παρουσιάζει παρόμοια πρότυπα, όπως αυτό της αγίας Αργυρής. Καθημερινά μας προβάλλει αγίους και αγίες οι οποίοι εθεώρησαν τα πάντα σκύβαλα, σκουπίδια δηλαδή, για να κερδίσουν τον Χριστό, και θέσεις και αξιώματα και νιάτα και οικογένεια και τα πάντα, «ίνα Χριστόν κερδίσωσι». Εμείς δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό, αν παραμείνουμε πιστοί στις εντολές του Θεού, εάν μείνουμε πιστοί και σταθεροί στην πίστη μας και ακολουθούμε το θέλημα του Θεού. Τότε να είμεθα βέβαιοι ότι, οσάκις καταφεύγουμε στον Θεό, για να ζητήσουμε τη βοήθειά του, σε οποιαδήποτε ανάγκη και αν βρισκόμεθα, ο Κύριός μας θα είναι παρών, συμπαραστάτης και βοηθός, όπως ήταν στον προφητάνακτα Δαβίδ και στην αγία Αργυρή και σε όλους τους αγίους μας.