Μητροπολίτης Βεροίας: Πολυλογία, αιτία πολλών πτώσεων και αμαρτιών (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Πολυλογία: αιτία πολλών πτώσεων και αμαρτιών».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» αποτελεί μία ευκαιρία πνευματικής ωφέλειας και παρηγορίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Μητροπολίτης στην διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Στις προηγούμενες ομιλίες είχαμε μιλήσει για τη μεγάλη αρετή της αγνότητας, της αγνότητας της ψυχής και του σώματος, που είναι αναγκαία, με διαφορετικό βέβαια τρόπο, τόσο για εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν τον άγαμο βίο όσο και για εκείνους που θέλουν να προσχωρήσουν στον έγγαμο.

Η σπουδαιότητά της έγκειται, όπως είπαμε, στο γεγονός ότι η αγνότητα είναι μία πολυδιάστατη αρετή, για την απόκτηση και τη διατήρηση της οποίας πρέπει να είμεθα προσεκτικοί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, διότι συχνά κινδυνεύει. Και κινδυνεύει όχι μόνο από σοβαρές πτώσεις, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε και από τις οποίες μπορεί να προφυλαχθούμε ευκολότερα, αλλά και από μία αδυναμία, στην οποία οι περισσότεροι δεν δίδουμε σημασία και όμως αυτή αποτελεί την αιτία πολλών πτώσεων και αμαρτιών. Και δεν είναι άλλη από την πολυλογία.

Πολλοί από εμάς δεν θεωρούμε την πολυλογία αμαρτία. Κάποιοι μπορεί να την αντιμετωπίζουν θετικά στο πλαίσιο μιας κακώς εννοούμενης κοινωνικότητος, άλλοι μπορεί να την θεωρούν απλώς ως μία συνήθεια που μπορεί να γίνεται κουραστική ή και ενοχλητική για τους άλλους ανθρώπους που την υφίστανται, αλλά όχι ως κάτι επικίνδυνο. Στο σημείο αυτό όμως βρίσκεται και το λάθος που κάνουμε υποτιμώντας τη σημασία της. Διότι η πολυλογία, το να ομιλεί δηλαδή κάποιος άνθρωπος διαρκώς και για όλα τα θέματα, είναι αιτία διαφόρων αμαρτιών. Αυτός που λέγει πολλά και ομιλεί ασταμάτητα, δεν είναι εύκολο να ελέγξει τι λέγει και πως το λέγει, αλλά και δεν είναι εύκολο να κυριαρχήσει στον εαυτό του. Έτσι, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, μπορεί να πέσει σε πολλές αμαρτίες και να σπιλώσει την καθαρότητα και αγνότητα της ψυχής και του σώματός του. «Εκ της πολυλογίας ουκ εκφεύξη αμαρτίαν» (Παρ. 10.9), μας προειδοποιεί στο βιβλίο των Παροιμιών ο σοφός Σολομών. Από την πολυλογία δεν μπορείς να ξεφύγεις την αμαρτία. Είναι, δηλαδή, αδύνατο ο πολύλογος, ο φλύαρος άνθρωπος να αποφύγει την αμαρτία.