Μητροπολίτης Βεροίας: Πεντηκοστήν εορτάζομεν και Πνεύματος επιδημίαν (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Πεντηκοστὴν ἑορτάζομεν καὶ Πνεύματος επιδημίαν».

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» αποτελεί μία ευκαιρία πνευματικής ωφέλειας και παρηγορίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Μητροπολίτης στην διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Μαζί με τους μαθητές του Κυρίου μας και η Εκκλησία μας, έχοντας εορτάσει ήδη την Ανάληψη του Χριστού, βρίσκεται αυτές τις ημέρες εν αναμονή ενός μεγάλου και ιστορικού γεγονότος, βρίσκεται εν αναμονή ενός θαύματος. Γιατί θαύμα είναι η κάθοδος του Παναγίου Πνεύματος κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, που θα εορτάσουμε σε λίγες ημέρες. Θαύμα μοναδικό και ανεπανάληπτο, συγχρόνως όμως και διαρκές. Γι’ αυτό και ο λόγος μου σήμερα είναι για την Πεντηκοστή, για εκείνη τη θαυμαστή ημέρα της καθόδου του Αγίου Πνεύματος στα Ιεροσόλυμα.

Ο Χριστός είχε παρομοιάσει την επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος με βάπτισμα, ένα βάπτισμα διαφορετικό από αυτό που γνώριζαν οι μαθητές του αλλά και οι Εβραίοι, ένα βάπτισμα που δεν θα ήταν βάπτισμα ύδατος, αλλά βάπτισμα πνεύματος, βάπτισμα θείας Χάριτος. Διότι «Ιωάννης μεν εβάπτισεν ύδατι, υμείς δε βαπτισθήσεσθε εν Πνεύματι Αγίω ου μετά πολλάς ταύτας ημέρας», τους είχε πει.

Τους είχε πει όμως και άλλα για το Άγιο Πνεύμα και τη σχέση του μαζί του. Τους είχε βεβαιώσει για την ενό­τητα και τη συνά­φεια που έχει η δική του δι­δα­σκαλία, όσα δηλαδή είχαν ακούσει οι μαθητές του από τα χείλη του στα τρία χρό­νια της δη­μό­σιας πα­ρουσίας του, με όσα θα διδά­ξει στις ψυχές τους μυστικά το Πνεύ­μα της αλη­θείας· «ου γαρ λα­λήσει αφ᾽ εαυ­του, αλλ᾽ όσα ακού­σει λαλή­σει και τα ερ­χό­­μενα αναγ­γελεί υ­μίν». Τους είχε ακόμη πει ότι το Πνεύμα το Άγιο είναι αυτό που θα ολοκληρώσει το έργο του και θα τους κάνει να κατανοήσουν όλα όσα είχαν ακούσει από τον ίδιο, αλλά αδυνατούσαν τότε να τα κατανοήσουν.