Μητροπολίτης Βεροίας: Όλοι μαζί στην Χριστουγεννιάτικη προσφορά αγάπης

Το απόγευμα της Πέμπτης, 7 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου του Νέου, Πολιούχου Βεροίας, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Σύναξη των μελών των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας με την ευκαιρία της ενάρξεως της «Χριστουγεννιάτικης προσφοράς αγάπης 2023».

Στην αρχή ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας έδωσε οδηγίες για την ομαλή διεξαγωγή της «Χριστουγεννιάτικης προσφοράς αγάπης 2023» και εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους διακονούντες στο Φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως μας και αναφέρθηκε στην πολυσήμαντη διακονία αναφέροντας μεταξύ πολλών άλλων: Η χάρη του Θεού θα μας αξιώσει να εορτάσουμε σε λίγες ημέρες το μέγα θαύμα της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, το μέγα θαύμα της θείας ενανθρωπήσεως, τη γεν­νηση του Χριστού.

Ο Χριστός δεν κλίνει απλώς τους ουρανούς για να κατέλθει στη γη, αλλά κενώνει τον εαυτό του και λαμβάνει την ανθρώπινη σάρκα, για να σώσει τον αμαρτωλό αν­θρω­πο, για να τον καταστήσει με­λος του θεανθρωπίνου σώματός του, της Εκκλησίας του, αλλά και κληρονόμο της ουρανίου βασιλεί­ας του.

Ως μέλη, λοιπόν, του κοινού σω­ματος, του σώματος του Χριστού, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να ζούμε αδιαφορών­τας ο ένας για τον άλλο, όπως και τα μέλη ενός σώματος δεν μπορούν να ζούν ανε­ξάρτητα το ένα από το αλ­λο. Αντί­θετα έχουν χρε­ος να φροντί­ζουν το ένα το αλ­­λο.

Το ίδιο ακριβώς χρέος έχουμε και εμείς, που ως μέλη του ίδιου σώμα­τος, του σώματος του Χριστού, πρέπει να ενδια­φε­ρο­μα­στε και να φροντίζουμε για τους αδελφούς μας.

Πολλές φορές καθησυ­χα­ζουμε τη συ­νείδησή μας λέγοντας πως εμείς δεν ει­μα­στε αδιάφοροι για τους αδελφούς μας, φρο­ντίζουμε κα­ποι­ους όταν έχουν ανάγκη, ή προσφέ­ρουμε τρόφιμα σε όσους τα στερού­νται, ιδίως αυτές τις ημέ­ρες, και πιστεύ­ουμε πως έτσι κάνου­με το καθή­κον μας.

Όμως δεν αρκεί να κα­θησυχά­ζου­με τη συ­νεί­­δησή μας, ιδίως σ᾽ αυ­τες τις δύσκολες επο­χες που ζούμε και στις οποίες οι ανάγκες των αδελ­φων μας είναι πολ­­λες, δίνοντας κα­­ποια μικρή βοήθεια, ου­τε, βεβαί­ως, υποστη­ρι­ζοντας ότι εμπιστευό­μα­στε τη φροντίδα τους στη μέρι­μνα του Θεού. Ασφαλώς ο Θεός φρο­ν­τίζει για τους ενδεείς αδελ­φούς μας, όπως φροντίζει και για τα κρίνα του αγρού, κατά τη δια­βε­βαίωση του ι­διου του Χρι­στού, αλλά η μέριμνά του δεν απαλλάσ­σει εμάς από το καθή­κον μας να εν­δια­φερόμαστε για αυ­τους.

Ας υπερβούμε τα όρια του εαυ­του μας και ας ενώσουμε τις δυ­νάμεις μας όλοι μαζί για να δω­σου­με αγά­πη στους αδελφούς μας, για να δω­σουμε χαρά, για να δω­σουμε ο,τι έχουν ανάγκη και να ανα­κου­φι­σου­με τον πόνο και τη δυστυχία των ανθρώπων γύρω μας αυτές τις ημέρες.

Η Εκκλησία μας προσπαθεί παν­το­τε με τη δική σας αρωγή να βοη­θήσει τους αδελφούς μας στις ο­ποι­­ες ανάγκες αντιμετωπίζουν. Προ­σπα­θεί με κάθε τρόπο να βρεί τους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη, γιατί δεν είναι λίγοι εκεί­νοι που διστάζουν να γνωστοποιή­σουν τις ανάγκες τους. Προσπαθεί με όποι­ον τρόπο μπορεί να σταθεί δίπλα στα προβλήματα των αδελ­φων μας και να τους βοηθήσει να τα αντιμε­τωπίσουν.

Αυτή είναι η μέριμνά της και το αν­τι­κείμενο του φιλανθρωπικού έργου που επιτελεί μέσα από τα φιλόπτωχα ταμεία, μέσα από τα συσσί­τια και τις λοιπές δράσεις της που γνωρίζετε και στις οποίες συμ­μετέχετε.

Το έργο σας είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό, γιατί δίνετε και σείς μία ευκαιρία στους ανθρώ­πους των οποίων χτυπάτε την πορ­τα να θυμηθούν το χρέος της αγάπης και να γίνουν μέλη αυτής της μεγάλης κινητο­ποιή­σεως της Μητροπό­λεώς μας και τα φετινά Χριστού­γεν­να, για να μην μείνει καμία οικογένεια χωρίς φαγητό, χωρίς θέρμανση, χω­ρις αγάπη. Για να μην μείνει κανένα παιδί παρα­πο­νεμένο και θλιμ­μένο.

Οι ανάγκες είναι πολλές αλλά η Εκκλησία μας προσπαθεί να τις καλύψει όσο είναι δυνατό.

Ας προσπαθήσουμε όσο πε­ρισ­­σο­τερο μπορούμε για την επι­­τυ­χία του Εράνου της αγάπης, για να έχουμε τη χα­ρα της προσφοράς και τη χάρη του Θεού που ευλογεί όσους ακολου­θούν τις εντολές και βαδίζουν στον δρόμο της αγάπης που Εκεί­νος μας υπέδειξε με την εναν­θρω­πησή του που θα εορτά­σουμε σε λι­γες ημέρες, και για να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα και εμείς και οι αδελφοί μας με τον Χριστό στην ψυχή μας.