Μητροπολίτης Βεροίας: Ο Άγιος Λουκάς έκανε ως ιατρός αυτό που κάνει σήμερα ως Άγιος (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Χαίροις της Κριμαίας θείος βλαστός» με την ευκαιρία της πρόσφατης εορτής του Θαυματουργού Αγίου.

Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στη διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:

Η άφιξη του ιερού λειψάνου του αγίου Λουκά, ενός σύγχρονου αγίου, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά Βεροίας, εκεί όπου ευρίσκεται και ο υπό ανέγερση ιερός ναός του, ήταν μία μεγάλη ευλογία για όλους μας, μία ευλογία που άλλαξε, όπως επαναλαμβάνουμε συχνά, τη ζωή μας.

Αν και ο άγιος Λουκάς έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Κριμαία και εκοιμήθη το 1961, είναι πλέον γνωστός σε όλο τον κόσμο από τα πολλά θαύματά του αλλά και τις θαυμαστές εμφανίσεις του όχι μόνο σε ανθρώπους που τον επικαλούνται αλλά ακόμη και σε ανθρώπους που δεν τον γνωρίζουν.

Γι’ αυτό και πλήθος αδελφών μας συρρέει στον ναό του τόσο κατά την εορτή της μετακομιδής των ιερών λειψάνων του, στις 29 Μαΐου, και κατά την ετήσια πανήγυρη της ιεράς μνήμης στις 11 Ιουνίου, όσο και όλο τον χρόνο κάθε Τρίτη που ψάλλουμε την Ιερά Παράκλησή του.

Σύζυγος, πατέρας, ιατρός, χει­ρουρ­­γός, μοναχός, ιερέας, αρχιε­ρέ­ας, στον πόλεμο, στην ειρήνη, στη φυλακή, στην εξορία, στη φτώ­χεια, στα βασανιστήρια, στους διωγμούς, στην προδοσία, στα τρα­­πέζια των συσιτίων, στις αγίες Τράπεζες των ιερών ναών, στα χει­­ρουργικά τρα­πέζα, ο άγιος Λου­κάς κήρυττε «Χρι­στόν εσταυ­ρω­μέ­νον και ανα­στά­ντα», ομολογού­σε πίστη θαυμα­τουργό, αφοσίωση αγά­­πης, ελπίδα και καρτερία, δί­δα­σκε το ακατά­βλητο και ακατα­νί­κητο ήθος της χριστιανικής πίστεως, την έναντι όλων των πολιτευμάτων και ιδεολο­γιών υπεροχή του πολιτεύ­ματος των αληθινών χριστιανών.

Ο Άγιος Λουκάς, όταν διέκρινε ανάμεσα σε εκείνους που ερχόταν να τον χαιρετίσουν κάποιον που ήταν ασθενής η υπέφερε από κάτι, τότε προσφερόταν από μόνος του να τον θεραπεύσει με όσα μέσα διέθετε, ελάχιστα τις περισσότερες φορές. Έκανε, δηλαδή, ως ιατρός αυτό που κάνει και σήμερα ως άγιος, έσπευδε αυτόκλητος θεραπευτής σε όσους είχαν ανάγκη, χωρίς να περιμένει να του το ζητήσουν.

Αυτό είναι το μεγαλείο της αγάπης του αγίου Λουκά, που δεν την προσφέρει μόνο σε όσους τη ζητούν αλλά σε όλους, έστω και αν δεν τον γνωρίζουν, ώστε και αν δεν αντιλαμβάνονται ότι τον έχουν ανάγκη και μπορεί να τους βοηθήσει.

Αυτή την αγάπη του αγίου Λουκά ζούμε ιδιαιτέρως έντονα τα δεκαεπτά τελευταία χρόνια κατά τα οποία έχουμε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά και στην Ιερά Μητρόπολή μας την ευλογία του ιερού του λειψάνου.

Και είμεθα ευγνώμονες προς τον Θεό και προς τον άγιο, διότι η παρουσία του ιερού του λειψάνου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά δεν είναι μόνο πηγή θαυμάτων, τα οποία επιτελεί ο άγιος Λουκάς μέσω της ιεράς του εικόνος, με την επίχριση του ελαίου από την κανδήλα του η με την επίκληση της βοηθείας του δια της ιεράς του παρακλήσεως, αλλά και αφορμή να εξέρχεται από εδώ, από την Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά και την Ιερά Μητρόπολή μας, «ο φθόγγος των κατορθωμάτων του», για να στηρίζονται και άλλοι αδελφοί μας, σε όλο τον κόσμο.