Μητροπολίτης Βεροίας: Να μελετούμε τους βίους των αγίων και να διδασκόμεθα

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου και Αναλήψεως του Κυρίου Βεροίας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευχήθηκε στους συλλειτουργούς εορτάζοντες Αρχιμανδρίτες π. Νεκτάριο Λασκαρίδη και π. Νεκτάριο Χαλετζή για την ονομαστική τους εορτή, ενώ κηρύττοντας τον θείο λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μελέτην θείου νόμου τον βίον ποιούμενος, των πάλαι Αγίων την ζωήν εχαρακτήρισας … πάτερ Νε­κτα­ριε».

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστι­κα της ζωής του εορταζομένου αγίου και θαυματουργού ιεράρχου, του προστάτου της ενορίας σας, αγίου Νεκταρίου, επισκόπου Πε­ντα­­­πο­λεως, μας υπενθυμίζει και προβάλλει με τον στίχο τον οποίο προέταξα ο ιερός υμνογράφος.

Και το βασικό αυτό χαρακτηρι­στι­κο είναι η μελέτη του θείου νόμου. Τι είναι ο θείος νόμος; Δεν είναι κανόνες και εντολές ανάλογες με αυτές του ανθρωπίνου, γιατί σε αντίθεση με αυτόν, που έχει ως στόχο να οριοθετήσει τη συμπερι­φο­ρα και τις πράξεις των ανθρώ­πων, ο θείος νόμος έχει σκοπό να μορφώσει στις ψυχές μας και πάλι την εικόνα του Θεού, την οποία φθείρει και αμαυρώνει αμαρτία. Έχει σκοπό να μας βοηθήσει να οικειωθούμε τη ζωή του Χριστού και να ζήσουμε μέσα στην παρου­σία του και εδώ στη γη αλλά πολύ περισσότερο στον ουρανό.

Γι᾽αυτό και η μελέτη του θείου νο­μου στην οποία αναφέρεται ο ιερός υμνογράφος δεν είναι μία τυπική ανάγνωση, όπως κάνουμε με ο,τι άλλο διαβάζουμε, αλλά είναι και η προσπάθεια να κατανοή­σουμε και να προσεγγίσουμε τον Θεό, αγωνι­ζο­μενοι να εναρμονί­σου­με τη ζωή μας με το θέλημά του.

Και αυτό έκανε ο άγιος Νεκτά­ριος. Δεν διάβαζε μόνο τον λόγο του Θεού, αλλά τον έκανε καθημε­ρινά πράξη στη ζωή του. Με την ταπείνωση και την πραότητα, την οποία επέδειξε από τη νεανική του ηλικία, όταν ο εργοδότης του τον εκμεταλλευόταν, μέχρι το τελευ­ταίο διάστημα της ζωής του, κατά το οποίο νοσηλευόταν σαν ένας οποιοσδήποτε πτωχός και άσημος ασθενής στο νοσοκομείο των Αθη­νων, υπομένοντας με πραότητα τους πόνους της ασθενείας, έδειξε ότι είχε αφο­μοιώ­σει τον λόγο του Κυρίου «μα­θετε απ᾽ εμού ότι πράος ειμί και τα­πεινός τη καρδία».

Με την υπομονή και τη συγχωρη­τι­κότητά του προς όλους εκείνους οι οποίοι τον συκοφάντησαν, τον αδί­κησαν, τον εδίωξαν, απέδειξε ότι υπήρξε άριστος μαθητής του Χρι­στού, ο οποίος όχι μόνο συγ­χω­ρησε τους σταυρωτές του αλλά συ­νε­στησε και εμάς να συγχω­ρούμε τους αδελφούς μας «εβδομηκοντά­κις επτά».

Με την αγάπη του προς όλους όσους τον πλη­σία­ζαν και του ζη­του­σαν τη βοή­θειά του, αλλά και προς εκεί­νους για τους οποίους γνώριζε ο ίδιος ότι είχαν ανάγκη, έδειξε ο άγιος Νεκτάριος ότι βάδιζε στα ίχνη του Χριστού, ο οποίος «διήλθεν ευεργετών και ιώμενος» τους ανθρώπους.

Με όλα αυτά και με πολλά άλλα τα οποία θα μπορούσαμε να αναφέ­ρουμε ο άγιος Νεκτάριος απέδειξε ότι μεταποίησε τη ζωή του σε μελέτη του θείου νόμου, και με τον τρόπο αυτό μιμήθηκε τη ζωή του Χριστού, μιμήθηκε τη ζωή των πα­λαι­ων αγίων, στη χορεία των οποίων συγκαταριθμήθηκε και ο ίδιος.

Και καθώς στη ζωή του αποτύ­πω­σε τη ζωή του Χριστού, καθώς με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύ­θη­κε, εργάσθηκε, αγωνίσθηκε, υπέ­μεινε και δίδαξε, εξέφραζε τον λόγο του Θεού, εξέφραζε τον θείο νόμο, έγινε ο δικός του βίος μελέτη του θείου νόμου και για όλους εμάς.

Διάβαζοντας δηλαδή τη ζωή του αγίου Νεκταρίου, είναι σαν να με­λε­τούμε τον θείο νόμο, είναι σαν να διαβάζουμε το ιερό ευαγγέλιο, γιατί ο τιμώμενος άγιος έζησε με απόλυτη ακρίβεια και συνέπεια τον θείο νόμο και η ζωή του είναι έμπρακτη απόδειξη της αληθείας του Ευαγγελίου.

Αυτό βεβαίως δεν ισχύει μόνο για τον άγιο Νεκτάριο, ισχύει και για όλους τους αγίους. Γι᾽ αυτό και εμείς πρέπει να μελετούμε τους βίους τους, να εντρυφούμε στη ζωή τους, για να διδασκόμεθα και για να βλέπουμε με ποιόν τρόπο οι άγιοι της Εκκλησίας μας, οι οποίοι ήταν άνθρωποι σαν και εμάς, αντα­πε­ξηλ­θαν στους πειρασμούς και τις προκλήσεις της παρούσης ζωής και αξιώθηκαν να φθάσουν στην αγιό­τητα, να φθάσουν στο σημείο να ζούν τη ζωή του Χριστού, να ζούν σύμφωνα με τον νόμο και τις εντο­λες του.

Αυτό θα πρέπει να προσπαθούμε και εμείς, ακολουθώντας το παρά­δειγμα του αγίου Νεκταρίου, που είναι ένας σύγχρονός μας σχεδόν άγιος, που δοκιμάσθηκε και αγωνί­σθηκε πολύ, αλλά ποτέ δεν παρέκ­κλινε από τον στόχο του, ποτέ δεν παρέκκλινε από την προσπάθεια να μελετά τον νόμο του Θεού και να τον κάνει καθημερινά πράξη στη ζωή του, με την υπομονή στις θλίψεις και τους διωγμούς που υπέστη και οι οποίοι τον αγίασαν, ώστε να λέγει και ο ίδιος «εσυκο­φαντήθην, υπέμενα και εσώθην».

Και ας τον παρακαλούμε να πρε­σβεύει για μας και να μας ενισχύει, ώστε να τρέχουμε «δι᾽ υπομονής» τον αγώνα της ζωής μας και να αξιω­θούμε να φθάσου­με στο ποθη­το τέρμα και να κληρο­νομήσουμε την αιώνια ζωή.