Μητροπολίτης Βεροίας: Η Εκκλησία και η άποψή της αγνοήθηκε με προσβλητικό και απαράδεκτο τρόπο

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μετά την θεσμοθέτηση «γάμου» μεταξύ δύο ατόμων του ιδίου φύλου εξέδωσε την παρακάτω ποιμαντορική εγκύκλιο, η οποία αναγνώστηκε το πρωί της Κυριακής, 25 Φεβρουαρίου, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητρόπολης.

Στην εγκύκλιό του, ο Μητροπολίτης εκφράζει θλίψη για την ψήφιση του νομοσχεδίου του «γάμου» των ομοφύλων, διότι έτσι πλήττεται ο ιερός θεσμός του γάμου και κλυδωνίζεται η ενότητα της οικογένειας. «Με θλίψη και συνοχή ψυχής παρακολουθήσαμε πριν από λίγες ημέρες την ψήφιση από την πλειοψηφία των εκπροσώπων του ελληνικού λαού ενός νόμου ο οποίος πλήττει τον ιερό θεσμό του γάμου και κλονίζει την έννοια της οικογενείας. Ενός νόμου ο οποίος, εν ονόματι δήθεν των δικαιωμάτων κάποιων συμπολιτών μας, αντιτίθεται στον νόμο και στο θέλημα του Θεού», αναφέρει χαρακτηρίστηκα.

Ο Μητροπολίτης επανέλαβε ότι η θεσμοθέτηση του «γάμου» είναι αντίθετη με τις παραδόσεις του Έθνους, με τον Νόμο του Θεού και την ανθρώπινη φύση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Επίσης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον παραγκωνισμό της Εκκλησίας στη δημόσια διαβούλευση: «Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. Η Εκκλησία και η άποψή της αγνοήθηκε με προσβλητικό και απαράδεκτο τρόπο. Κλήθηκαν οι πάντες στη Βουλή να καταθέσουν τις απόψεις τους για το συζητούμενο νομοσχέδιο, έστω και αν εκπροσωπούσαν μόνο λίγους ανθρώπους ή και μόνο τον εαυτό τους. Η Εκκλησία όμως δεν κλήθηκε. Δεν θέλησαν να ακουσθεί η γνώμη της μέσα στη Βουλή, γιατί, όπως είπαν, οι θέσεις της είναι γνωστές. Μήπως οι θέσεις όλων των άλλων που κλήθηκαν δεν ήταν γνωστές;

Και δεν περιορίσθηκαν μόνο σε αυτόν τον απρεπή αποκλεισμό της Εκκλησίας από μία συζήτηση κρίσιμη και καθοριστική για την κοινωνία και την πατρίδα μας. Θέλησαν να την βάλουν και στο περιθώριο, λέγοντας «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς», ή με άλλα λόγια στερώντας στην Εκκλησία το δικαίωμα να ομιλεί για θέματα που αφορούν όλους τους ανθρώπους στη χώρα μας, και διαγράφοντας τη θυσιαστική προσφορά της για την πατρίδα μας και το Ελληνικό κράτος».

Διαβάστε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας:

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Αρ. Πρωτ.: 84

Βέροια, 20 Φεβρουαρίου 2024

† ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

ελέω Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως

Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

προς τον ιερόν κλήρον και τον ευσεβή λαόν

της καθ᾽ ημάς θεοσώστου Επαρχίας

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Με θλίψη και συνοχή ψυχής παρακολουθήσαμε πριν από λίγες ημέρες την ψήφιση από την πλειοψηφία των εκπροσώπων του ελληνικού λαού ενός νόμου ο οποίος πλήττει τον ιερό θεσμό του γάμου και κλονίζει την έννοια της οικογενείας. Ενός νόμου ο οποίος, εν ονόματι δήθεν των δικαιωμάτων κάποιων συμπολιτών μας, αντιτίθεται στον νόμο και στο θέλημα του Θεού. Και αυτό παρότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και πολλοί από τους βουλευτές (το 42% των βουλευτών) είχαν αντίθετη άποψη για τον νόμο, ο οποίος θα ψηφιζόταν και θα έδινε το δικαίωμα του γάμου και της τεκνοθεσίας σε ανθρώπους του ιδίου φύλου.

Η Εκκλησία μας ομίλησε, η Ιερά Σύνοδος απευθύνθηκε και προς τον ευσεβή κλήρο και προς τον πιστό λαό. Απευθύνθηκε ακόμη και προς τους βουλευτές και δήλωσε με σαφήνεια ότι ο προς ψήφιση νόμος είναι αντίθετος προς την πίστη και την παράδοση του Έθνους μας και του λαού μας· είναι αντίθετος προς τον νόμο του Θεού και την ανθρώπινη φύση, όπως Εκείνος την δημιούργησε. Προειδοποίησε ότι ο νόμος αυτός θα είναι αιτία πολλών δεινών, με πρώτο τη διάλυση της οικογενείας, αλλά και τη δημιουργία πολλών προβλημάτων, κυρίως για τα παιδιά, πολύ περισσοτέρων από όσα υπόσχονται ότι δήθεν θα επιλύσει ο νέος νόμος.

Το ίδιο έκανε και η τοπική μας Εκκλησία, η Ιερά μας Μητρόπολη. Οργάνωσε ομιλίες, εκδηλώσεις, ενημέρωσε με κάθε πρόσφορο μέσο τους ανθρώπους για τους κινδύνους του νόμου που επρόκειτο να ψηφισθεί. Είπε ευθαρσώς την άποψή της, όπως είχε χρέος να κάνει, συμβούλευσε πατρικά, κάλεσε τους πιστούς σε προσευχή, ώστε να φωτίσει ο Θεός τους βουλευτές και να μην επωμισθούν το βάρος ενός νόμου αντιθέτου προς τον λόγο του Θεού και της Εκκλησίας.

Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. Η Εκκλησία και η άποψή της αγνοήθηκε με προσβλητικό και απαράδεκτο τρόπο. Κλήθηκαν οι πάντες στη Βουλή να καταθέσουν τις απόψεις τους για το συζητούμενο νομοσχέδιο, έστω και αν εκπροσωπούσαν μόνο λίγους ανθρώπους ή και μόνο τον εαυτό τους. Η Εκκλησία όμως δεν κλήθηκε. Δεν θέλησαν να ακουσθεί η γνώμη της μέσα στη Βουλή, γιατί, όπως είπαν, οι θέσεις της είναι γνωστές. Μήπως οι θέσεις όλων των άλλων που κλήθηκαν δεν ήταν γνωστές;

Και δεν περιορίσθηκαν μόνο σε αυτόν τον απρεπή αποκλεισμό της Εκκλησίας από μία συζήτηση κρίσιμη και καθοριστική για την κοινωνία και την πατρίδα μας. Θέλησαν να την βάλουν και στο περιθώριο, λέγοντας «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς», ή με άλλα λόγια στερώντας στην Εκκλησία το δικαίωμα να ομιλεί για θέματα που αφορούν όλους τους ανθρώπους στη χώρα μας, και διαγράφοντας τη θυσιαστική προσφορά της για την πατρίδα μας και το Ελληνικό κράτος.

Δυστυχώς ο αντίθεος νόμος που καθιερώνει τον γάμο δύο ανθρώπων του ιδίου φύλου έγινε νόμος της πατρίδος μας, διότι κάποιοι «ουκ ηβουλήθησαν συνιέναι». Έγινε νόμος του κράτους και μάλιστα με πανηγυρισμούς. Κάποιοι μάλιστα καυχήθηκαν, γιατί ορισμένα διεθνή μέσα ενημερώσεως ανακοίνωσαν την ψήφισή του θριαμβευτικά, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που ψήφισε έναν τέτοιον νόμο. Αλλίμονο! Ενώ ήμασταν η πρώτη χώρα διά της οποίας διεδόθη το μήνυμα του Ευαγγελίου, το οποίο εκήρυξε ο απόστολος Παύλος, γίναμε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που παρέβη τα όρια τα οποία έθεσαν όχι απλώς οι πατέρες μας αλλά ο ίδιος ο Θεός.

Και αν οι υπεύθυνοι είναι ευχαριστημένοι και νομίζουν ότι έκαναν το χρέος τους, ψηφίζοντας έναν τέτοιο νόμο, αντίθετο προς τον νόμο του Θεού, τις παραδόσεις μας και τα δεδομένα της ανθρωπίνης φύσεως, το δικό μας χρέος δεν τελείωσε. Εμείς έχουμε χρέος προσευχής. Έχουμε χρέος με τη ζωή μας, με την πίστη μας, με τον αγώνα μας να τηρούμε το θέλημα του Θεού και να ευαρεστούμε ενώπιόν του, ώστε να ελκύσουμε το έλεος του πανοικτίρμονος Θεού και για μας αλλά και για την πατρίδα μας.

Ο φιλάνθρωπος Κύριος θα μας σώσει ακόμη και εάν υπάρχουν ανάμεσά μας μόνο δέκα ευσεβείς, κατά την υπόσχεσή του, «ου μη απολέσω ένεκεν των δέκα» (Γεν. ιη΄,33). Ας ζητούμε το έλεός του, ας έχουμε την ελπίδα μας σε Αυτόν και ας παραμένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι στην πίστη μας και στις αρχές μας.

Μετά πατρικών ευχών

Ο Μητροπολίτης

† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων